Cam sanatında alevde çalışma tekniği
Flameworking technique in glass art
- Tez No: 464346
- Danışmanlar: PROF. MUSTAFA AĞATEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Cam, Alevde çalışma tekniği, Şalümo, Cam boncuk, Cam sanatı, Üfleme, Glass, Flameworking technique, Torch, Glass bead, Glass art, Blowing
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cam Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Alevde çalışma tekniği, cam sanatı tarihinde çok eski çağlardan beri uygulanan tekniklerden biridir. Teknolojinin zaman içerisinde gelişimiyle, binlerce yıldır yapılan işler de gerek sanatsal gerek endüstriyel anlamda farklılaşmıştır. Bunun yanında uygulama ortamları, kullanılan hammadde, malzeme ve buna yönelik bilimsel birikim de gelişme göstermiştir. Bu tezin amacı, sıcak cam şekillendirme tekniklerinden biri olan alevde çalışma tekniğinin cam sanatındaki yerini ve önemini vurgulamaktır. Beş ana bölümden oluşan çalışmanın giriş bölümünden sonraki ikinci bölümü alevde çalışma tekniğinin antik dönemlerden günümüze kadar olan tarihsel süreci ve gelişimini ele almaktadır. Üçüncü bölümde, bu tekniğin uygulanması ilgili bilgiler, kullanılan başlıca alet, cihaz ve malzemeler, özellikleriyle ayrıntılı olarak anlatılmaktadır. Dördüncü bölümde camın malzeme özellikleri ve temel prensipleri ile alevde çalışma tekniğinde uygulanan başlıca biçimlendirme ve dekor yöntemleri uygulamalı olarak anlatılmaktadır. Beşinci bölüm, dünyada bu teknikle uygulamalar yapan sanatçıları, uygulamalarını ve bilgilerini içermektedir. Son bölümde araştırmacının kişisel uygulamaları yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The flame working technique used since ancient times in the history of glass art. With the development of technology over time, works done for thousands of years have also differed both artistic and industrial. Besides these, application environments, used raw materials, materials and scientific knowledge related to this have also improved. The aim of this thesis is to emphasize the importance of flameworking technique in glass art which is one of the hot glass forming techniques. The first part of the work which consists of five main sections, deals with the historical process and development of the flame working technique from antiquity up to the present day. In the third part, the information about applying this technique is explained in detail with the properties of the main tools, devices and materials used. In the fourth chapter, glass is explained by the material properties and basic principles. Also the main styling and decoration methods applied in the flameworking technique. The fifth chapter covers leading artists, practices, and knowledge that make use of this technique in the world. In the last part, the researcher's personal practices are included.