H.W.Ernst: Keman repertuvarında unutulan virtüöz
H.W.Ernst: The forgotten virtuoso in violin repertoire
- Tez No: 464348
- Danışmanlar: DOÇ. ŞENOL AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Ernst, Keman, Teknik, Eğitim, Repertuar, Ernst, Violin, Technique, Education, Repertoire
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yaylı Çalgılar Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada, 19. yy.'da yaşamış ünlü kemancı ve besteci Heinrich Wilhelm Ernst' in (1812-1865) ölümünden sonra 21. yy.'a dek pek de önemsenmemesinin ve keman eğitim repertuvarında yeterince yer almamasının sebeplerini incelemek amaçlanmıştır. Bestecinin kullandığı belli başlı teknikler ve keman tekniğinin gelişimine katkıları 19. yy.'daki benzer türde eserler vermiş diğer besteci ve yorumcularla karşılaştırmalı olarak incelenmekte, eserlerinin keman eğitim repertuvarına katkısı araştırılmaktadır. Bestecinin eserlerinin Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı özelinde, günümüz keman eğitim repertuvarındaki yerinin yeterli olup olmadığı tartışılmakta ve bestecinin bu bağlamda hak ettiği öneme dikkat çekmeye çalışılmaktadır. Ayrıca bestecinin yaşamı ve eserleri hakkında dünya çapında oldukça az sayıda kaynak bulunmakla birlikte Türkçe bir kaynak bulunmaması sebebiyle bu çalışma ile Ernst hakkında temel bir Türkçe kaynak oluşturmak istenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to explore the reasons of how 19th century composer/ violinist Heinrich Wilhelm ERNST's name and his contributions to the violin repertoire are almost forgotten after his death. Observation of the major techniques used by him was made and compared to the similar works of other compositors of the same era. To do this, examples are made from exercise and etude/caprice works of other composers to help mastering these major techniques used by Ernst and comments about practising and interpretation are made by author of the thesis, when necessary. Furthermore, the lack of sources about Ernst in Turkish language together with the rarity of worldwide sources about him were the main motives to work on an introduction and basic source about Ernst in Turkish language.