F.Chopin Op. 10 etütlerin yapısal analizleri ve yorumlanması
Analysis and interpretation of F. Chopin's Op.10 etudes
  1. Tez No: 464349
  2. Yazar: FAHRETTİN EREN YAHŞİ
  3. Danışmanlar: PROF. SERLA BALKARLI
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Piyano, Etüt, Analiz, Yorumlama, Chopin, Piano, Etude, Analyze, Interpretation, Chopin
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışma, F. Chopin'in Op. 10 etütlerinin yapısal analizleri ve bu etütlerin yorumlanması üzerine önerilerden oluşmuştur. Çalışmanın ilk bölümünde, erken piyano tekniğinin gelişimi üzerine çalışma yapan bestecilerin etüt yaklaşımları ve bu yaklaşımların piyano tekniğine ve dönemin piyano müziğine etkileri hakkında bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde de Op. 10 etütlerin piyano tekniğine getirdiği yenilikler, bu etütlerin yapısal analizleri ve yorum önerileri yer almaktadır. 19. yüzyılın ve piyano müziğinin en önemli bestecilerinden olan F. Chopin'in, piyano tekniğine sağladığı katkıların daha iyi anlaşılabilmesi, bu etütlerdeki teknik ve müzikal kazanımların doğru ve gerçekçi bir şekilde elde edilebilmesi bu çalışmanın temel amacını oluşturur. Bu araştırmanın aynı zamanda ileri seviyede piyano tekniğini hedeflemiş piyanistlere yol gösterici olması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study comprises analysis and suggestions of interpretation on F. Chopin's Op. 10 Etudes. The first part of the study includes samples of etudes which were written by composers whose approach is towards developing early piano technic. It also informs on effects of the piano technic and music in early period. The second part of the study includes analysis and suggestions of interpretation on F. Chopin's Op. 10 etudes and their innovation brought to the piano technic. It has been aimed to understand better F. Chopin's piano technic as a major composer of the 19th century, obtain the technical and musical achievements on Op. 10 etudes and let this study lead pianists who wishes to be competent on this profession.