Sigorta şirketlerinde finansal analiz ve bir uygulama
Financial analysis of insurance companies and examplary application
  1. Tez No: 464432
  2. Yazar: TUGAY ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIRIM ERCAN ÇALIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sigortacılık, İşletme, Insurance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sigorta Şirketleri, Finansal Analiz, Insurance Companies, Financial Analysis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
Sigorta şirketlerinde finansal analiz uygulamaları, diğer tek düzen muhasebe sistemine göre kayıt yapan işletmelerle aynı yöntem ile gerçekleştirilirken, sigorta şirketlerine özgü hesap planı ile aynı yöntemler kullanılsa da sigorta şirketlerindeki farklılık gösteren bilanço ve gelir tablosu kalemlerinden dolayı değişime uğramaktadır. Çalışmanın amacı, sigorta şirketlerinin diğer şirketlerle karşılaştırılarak farklılıklarının ortaya konulması ve özellikli bir sektör olan sigortacılıkta finansal tablo analizinin ve yorumlarının yapılarak sektörün analiz edilebilirliğinin arttırılmasıdır. Örnek uygulama ile sektörün önde gelen işletmelerinin bilanço ve gelir tablolarından yararlanılarak hazırlanan gerçek analiz sonuçları ve yorumları ile sigorta şirketlerinde analiz yapmak isteyen finansal tablo kullanıcılarına yardımcı olmak amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
While the financial analyses implementations of insurance companies are developed with the same method as routinized Accounting system which is used by other companies, though the same Accounting plan and same methods are used, the balance-sheet and income statement of an insurance company varies. The purpose of this study is to compare insurance companies with other companies and bring out the differences and enhance the financial statement analyses with remarks to be able to increase the analyses of the sector. With an application example, it is aimed to be helpful and able for financial sheet users to make remarks on real analyses results and comments by taking benefit of the balance-sheets and income statements of leading companies of the sector.