Sigorta şirketlerinde finansal başarının ölçülmesi ve bir uygulama
Measurement of the financial success of insurance firms and an application
- Tez No: 188654
- Danışmanlar: PROF.DR. ÜMİT GÜCENME
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: sigorta şirketleri, erken uyarı, diskriminant analizi, regresyonanalizi, finansal başarısızlıkiii, Insurance companies, early warning, diskriminant analysis, regressionanalysis, financial failureiv
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 324
Özet
ÖZETSigorta şirketleri, bireylerin sınırlı tasarruflarını verimli yatırımlara kanalizeederek tüm dünyada sermaye piyasasının gelişmesinde önemli bir role sahiptir. Buçalışmanın amacı, sigortacılık sektöründe başarısızlık öngörüsünde bulunmak içinfinansal oranların yeteneğini analiz eden bir yaklaşım geliştirmektir. Sigortacılıksektöründe öngörü modellerinin başlıca amacı, sağlıklı bir rekabet sürdürmek vebaşarısızlığı önlemek için şirketlerin finansal durumlarındaki değişiklikleri teşhisetmektir. Bilgisayarlı tahmin sisteminde, tahmin modelleri problemli şirketleri ortayaçıkarmakta ve şirketlerin problemlerini daha hızlı belirlemektedir. Bilgisayar sistemi,aynı zamanda özel problem alanlarını teşhis etmeye yardım etmekte böylece, ilgilialanlarda araştırmanın yoğunlaşmasını sağlamaktadır. Çalışma, yeni öngörü modelteknikleri belirlemek ve bunları mevcut yaklaşımlarla karşılaştırmayı amaçlamaktadır.Tez, sigorta şirketlerinin öngörü performansı altında, çoklu diskriminant analizi veçoklu regresyon analizinin yeterliliğini karşılaştırmaktadır. Diskriminant ve regresyonanalizi SPSS programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma, 45 sigorta şirketinikapsamaktadır. Araştırmadaki veriler, sigorta şirketlerinin 1992 ve 2004 yıllarıarasındaki finansal tablolarından elde edilmiştir. Sonuçlar iki model arasındakarşılaştırılarak, sınıflandırma doğruluğu ve modelin nasıl öngörüde bulunduğugösterilmiştir. Regresyon ve diskriminant modelleri firmaların verilerineuygulandığında, öngörü gücü sağlamaktadır. Öngörü modelleri riskli bir firmanıniflasına yakın erken uyarı vermektedir ve karar vericilerin politikalarınıbelirlemelerinde ve kayıplardan kaçınmak için düzeltici önlemleri almalarında yardımcıolmaktadır. Sonuç olarak, öngörü modeli ilgililere yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTInsurance companies have an important role in the improvement of capitalmarkets all over the world by gathering the individuals? limited savings and orienting tohigh productive investments. The objective of the study was to develop a univariateapproach to investigate the ability of financial rations to predict failure. The primarypurpose of prediction models in insurance sector, regardless of the methodology used, isto identify changes in the financial condition of the institutions to prevent failures andmaintain healthy competition. In prediction monitoring systems and prediction models,allow the agencies to allocate examination resources more efficiently among problemsand emerging with problems institutions. The monitoring systems also help to identifyspecific problem areas, thus aiding off- site analysis and helping to focus examinationstowards major areas of concern. This dissertation addressed this issue by exploringnew prediction model techniques and comparing them to existing approaches. andcompared the ability of multiple discriminant analysis and multiple regression analysisto predict insurance firm underperformance. The research is based on 45 insurancecompany. The data used in the analysis has obtained from financial statements of theinsurance company for the period of 1992-2004. The analyse were performed throughthe use of SPSS program and included regression analysis and discriminant analysis.The results were compared between two models and indicated how well the modelestimated from the retailing industry could have improved the classification accuracy.The success of Diskriminant and Regression?s models indicated that the modelsmaintain the stability in predicting bankruptcy even when applied to the case of firms.Prediction model have provided an early warning of impending bankruptcy risk for afirm and helped decision makers to evaluate their policies and to take corrective actionto avoid the losses. As a result, prediction model have benefit a variety of interestedgroups.