Küreselleşme sürecinde kent markalama: Model önerisi Bartın örneği
Ci̇ty brandi̇ng duri̇ng the globali̇zati̇on: Model proposal Bartın examples
- Tez No: 464499
- Danışmanlar: PROF. DR. MELDA CİNMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Kamu Yönetimi, İşletme, Public Relations, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Marka, Kent Markalama, Bartın, Globalization, Brand, City Branding, Bartin
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 236
Özet
Son yıllarda, dünyada yaşanan teknolojik ve siyasal gelişmeler beraberinde yeni kavramsal tartışmaları da getirmiştir. Bu kavramlardan biri de, iletişimin olağanüstü biçimde genişleme duygusunu ifade eden“küreselleşme”kavramıdır. Küreselleşme ile kentler, muazzam dönüşüm geçirmiş ve dünya üzerindeki diğer kentlerden farklılaşma ihtiyacı hissetmişlerdir. Buradan yola çıkarak çalışmada küreselleşme sürecinde kentlerin markalaşma serüveni anlatılmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda öncelikle kent algısı, kent kimliği ve kent imajını belirlemek amacıyla 396'sı kent halkı, 82'si kente gelen turistler olmak üzere toplam 478 kişiye yüzyüze görüşme yöntemi ile anket tekniği uygulanmıştır. Ardından yapılan literatür taraması ve anket çalışması ışığında Bartın için bilimsel temellere dayanan, sürdürülebilir ve uygulanabilir kent markalama model önerisi sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In recent years, technological and political developments in the world have brought new conceptual debates with them.One of these concepts is the concept of“globalization”, which expresses the feeling of extraordinary expansion of communication.With globalization, cities have undergone enormous transformation and felt the need for differentiation from other cities on the globe.From here, we tried to explain the branding adventure of the cities in the process of globalization.In thiscontext, in order to determine city perception, city identity and city image, a surveytechnique was applied to a total of 478 persons, 396 of which were urban and 82 of which weretourists.Then, in the light of literature survey and questionnairesurvey, a sustainable and practicable city marking model proposal based on scientific basis was presented for Bartin.