Kentsel hareketler bağlamında, hareketsiz 'Fikirtepe' örneği
In the context of urban movements, immobile Fikirtepe's example
- Tez No: 464535
- Danışmanlar: PROF. DR. ESTER RUBEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Public Administration, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kent, Kentsel Dönüşüm, Kentsel Mekan, Mekanın Yeniden Üretilmesi, Simgenin Söylemi, Toplumun Zihni, The city, The Urban Transformation, Urban Space, Reproduction of Space, Discourse of the Icon, the consciousness of the society
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Fiziksel mekanların oluşumu ve bu oluşumun tarihsel, siyasal, sosyal, ekonomik dinamiklerle şekillenerek günümüze kadar gelmesi, zihinsel olarak da çeşitli dinamikleri tetikler ve de oluşturur. Bu dönüşüm ve değişimlerin mekansal haline, sonuçlarına paralel olarak toplumsal dönüşümü de ve sonuçları da eklenir. Mekanı, dolayısıyla toplumu dönüştüren meşru dilin/söylemin de bu süreçte etkisi oldukça büyüktür. Fikirtepe'deki pilot kentsel dönüşüm projesinden hareketle tezde tartışılan konular başta mekan, mekana göre hareketlenen/ konumlanan toplum ve bu mekan üzerinden kurulan –hem dönüşümden öncesi hem de dönüşümden sonrası için- egemen dildir/ söylemlerdir. Kente göre konumlanmak ve ona göre moderniteyi açıklamak, gecekonduyu geleneksel yapıların işlediği alanlar gibi göstermek rahatsız edici bir anlayıştır. Kent, kendi kendini üretiyor ve metaya dönüşüyor. Kent algısının değişmesi ve kentlilerin de bu algıda bu“piyasa”da yer almasını Fikirtepe örneği üzerinden anlatmak istedim.
Özet (Çeviri)
The formation of the space and the“contemporary”-last condition- formation by the dynamics of the historical, economical, social, political also create his own consciousness in these variety of his dynamics. The condition and the result of the space's transformation and his change add in parallel the transformation of the society, on account of the result of it. The space transforms to the society so that legitimate language / discourse in this process, the effect of the discourse is quite large in the society.The subjects of the thesis -which are discussed basically about the pilot urban regeneration project in Fikirtepe- are the space, the society depended and mobilized by this space and the dominant discourse (before the transformation and during the transformation) of this space which is used to give a shape to Fikirtepe.According to the city to locate and explain modernity -the base of the city - , the slum is to show a disturbing concept works, such as areas of traditional structures. The city produces itself and becomes a commodity. In that case, I wanted to tell through the sample Fikirtepe which it takes place to change the perception of the city and also in the perception of the citizens with the mentality of“ global market”.