Eski Uygurca Abitaki metinlerinin söz varlığı
Vocabulary of old Uighur Abitaki texts
- Tez No: 464534
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖLMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Amitābha kültü, sözvarlığı, Abitaki metinleri, Amitābha religious, vocabulary, Abitaki texts
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 705
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışma Amitābha kültüne ait Pekin, St. Petersburg, İstanbul, Ankara ve Paris'te bulunan yazmaları kapsamaktadır. Bu çalışmada 184 adet yazmaya yer verilmiştir. Çalışmamızda daha önce yayımlanmış olan St. Petersburg, İstanbul, Ankara, kısmen yayımlanmış olan Pekin ve hiç yayımlanmamış olan Paris yazmaları incelenmektedir. Bu çalışma 6 bölümden oluşmaktadır.“1. Giriş”bölümünde çalışmada yer alan yazmalar ve üzerine yapılan çalışmalara, çalışmada izlenen yönteme, yazmaların özelliklerine ve çalışmada kullanılan yazmaların sıralamasına değinilmiştir.“2. Metin”bölümünde çalışmada yer alan yazmaların yazı çevirisi ve harf çevirisine yer verilmiştir.“3. Çeviri”bölümünde metinlerin günümüz Türkçesine çevirisine yer verilmiştir.“4. Açıklamalar”bölümünde önceki yayınlarından farklı olan okuyuşlara ve bazı kavramların açıklamalarına yer verilmiştir.“5. Dizinler”bölümünde iki dizin hazırlanmıştır:“5.1. Uygurca Dizin”ve“5.2. İkilemeler Dizini”.“5.1. Uygurca Dizin”de madde başları Eski Uygurca, anlamları Türkiye Türkçesidir. Ayrıca Uygurca dizinde bazı kelimelerin Sanskritçe karşılıkları verilmiştir.“5.2. İkilemeler Dizini”bölümünde çalışmada yer alan ikilemelere yer verilmiştir.“6. Sonuç”bölümüdür.
Özet (Çeviri)
This study, which has been prepared as master thesis, has contained manuscripts that of Amitābha religious found in Pekin, St. Petersburg, İstanbul, Ankara, Paris. There are 184 manuscripts in this study. In our study, it has been examined that published previously St. Petersburg, Ankara, İstanbul; partially published Bejiing and unpublished Paris manuscripts. This study consists of 6 chapters. In the chapter entitled“1. Introduction”has been studied the manuscripts that examined in this work and the studies on these manuscripts, the method followed in the study, features of manuscripts and order of manuscripts used in this study are mentioned. In the chapter entitled“2. Text”contains the transcriptions and the transliterations of the manuscripts that examined in this work. In the chapter entitled“3. Translation”, the texts that examined in this study have been translated into Turkish. In the chapter entitled“4. Notes”has been studied readings that different from previous published and the description of some terms. In the chapter entitled“6. Indexes”, there has two indexes:“5.1. Uighur Index”and“5.2. Reduplication Index”. That part that“5.1. Uighur Index”, the entries are in Old Uighur and their meanings are in Turkish. In addition, some words in the Uighur language are given in Sanskrit in Uighur Index. The last chapter is“6. Conclusion”.