Geleneksel Türk halk müziği nefesli enstrumanlarından 'zurna' nın Erzurum Bölgesine ait icralarda tavır özelliklerinin tespiti
Determination of tavir characteristics of traditional Turkish folk music from fraudulent i̇nstruments zurna belonging to Erzurum Region
- Tez No: 464607
- Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA TANSEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Erzurum, Zurna, Bar, Erzurum, Zurna, Bar
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Türk Musikisi Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Yurdumuzun Doğu Anadolu bölgesinde yer alan Erzurum yöresinde kullanılan, Türk halk müziğinin nefesli sazlarından zurnanın var olan notalarının yöre açısından gerekli tavır ve teknikleri ele alınmamış ve yörenin karakterini belirleyen bu özelliklere değinilmemiştir. Zurna enstrümanından notaya aktarım geçmişten günümüze çok fazla yapılmamıştır. Notaya alınan zurna eserleri de parçanın orijinal çalım, tavır ve tekniklerini çok fazla gösterememiştir. Bir çalgının tarihçesi, isminin kökeni, özellikleri, yapısı hakkında bilgi verilmesinin yanı sıra, çalgının çeşitleri, yörelere göre çeşitlerinin kullanımı, enstrüman çalımının nasıl gerçekleştiği, yöreye göre tavrının nasıl oluştuğunu, yöre özelliğini gösteren tavır ve tekniklerin nota yazımında gösterilmesi çalışmaları tespit edilir. Bu tespitler, yörenin genel yapısı ve tavrını ortaya koymaktadır. Bir zurna icracısı bu notalama çalışmalarını icra ettiğinde yörenin genel tavır ve özeliklerini de anlayıp, ortaya koyabilecektir. Ayrıca, Erzurum yöresi zurna eserlerinin nota arşivine de kaynaklık yapabilecektir. Bu çalışmada öncelikle enstrümanın tarihçesi, kökeni anlatılmış ve zurnanın çeşitleri tanıtılarak Erzurum'da kullanılan zurna hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır. Erzurum zurnasının tavır ve teknikleri ile ilgili uzman görüşlerinden faydalanarak, öncelikle enstrümanın genel yapısı, geçmişten bugüne yaşadığı zorluklar, çeşitleri, eserlerin yörenin tavrı ve tekniğini yansıtan notalama biçimi konuları ele alınmıştır. Erzurum yöresi zurnasında yörenin tavrı ve özelliklerini belirleyen orta zurnadır ve genel olarak çok tizlere çıkılmamaktadır. Erzurum yöresi denildiği zaman, ilk akla gelen barlardır. Barların yöre üzerinde çok önemli bir yeri vardır. Erzurum yöresi, müzik potansiyeli ve halk oyunları açısından bar türüne önemli bir örnek oluşturur.
Özet (Çeviri)
The zurna is the caharacteristic and knowledge of a partıcular group in a woodwined Turkish folk music instruments category has been used in Erzurum where the located is in the east of Anotolian region, the exiting melodies of the zurna do not aim at locally necessary tavır and tecniques these features that determine the character of the region are untouched about the zurna there hasn't been too much adapted software of written musical notes from the past. The works which has written musical notes fort he zurna couldn't be shown their really playing tavır and tecniques. The studies on the historical development of a musical instrument gives us a lot of information. The tittles identified reveal the generalstructure tavır of the region. These structures are shown below, historical development of a musical instrument, originated, variety of zurna introduced, trying to give information about zurna is used in Erzurum, general structure of the instrument, relevant expert opinions about Erzurum's zurna, the problems of from the past to today writting style that reflect the technique. A zurna player wıll find out the general tavır and characteristic properties when he tried to play this written musical notes, ıt will also be asource fort he following is sues have been addressed in this study. The variettres of zurna were explained and tried to give information about it which was used in Erzurum. By taking advantage of relevant expert opinons. At first the main structure of instrument. The problems has been done from the past types of zurna writting style reflecting the reginal tavır and techniques. Among the zurna used in Erzurum region is orta zurna it is identified the caharacteristic tavır and properties of the regions. It generally never prodeces high-picthed sounds. Erzurum is a very rich region in terms of Turkish folk dances. The first one is called bar. This folk dance is very important for the region and its kept alive in accordence with all its beatues and the original sample types of bar all of the zone.