Yeton Neziray oyunlarında politik izdüşümler
Yeton Neziray's texts and political approach in his texts
- Tez No: 464608
- Danışmanlar: PROF. DR. CEVAT ÇAPAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Yeton Neziray, Balkanlar, Balkan Tiyatrosu, Kosova, Politika, Yugoslavya, Yeton Neziray, Balkans, Balkan Theatre, Kosovo, Politic, Yugoslavia
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tiyatro Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu tezde, Balkanlar'ın Osmanlı hakimiyetinden başlayarak, Kosova'nın 2008 yılındaki, tek taraflı bağımsızlık ilanına kadar olan süreçte, genel olarak bölgenin siyasi kültürel ve ekonomik durumuna değinilmiş, Neziray'ın içinde doğduğu coğrafyanın etkilerinin, oyunlarındaki karşılıklarının netleştirilmesi hedeflenmiştir. Bu nedenle, Balkan tarihi ele alınmış, Kosova'nın bugünkü sınırları belirlenene kadar olan süreç ve sonrası Neziray'ın oyunlarıyla harmanlanmış ve nihayetinde, iki oyun üzerinde ayrıntılı çalışmayla sonuca varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, from the Ottoman domination of the Balkans, to the declaration of unilateral independence of Kosovo in 2008, the political cultural and economic situation of the region in general has been mentioned, and the effects of the geography and texts of Neziray have been clarified. For this reason, the history of Balkan was taken into consideration, the current boundaries of Kosovo were blended with the process of Neziray until the time of designation, and eventually, the two texts were concluded with detailed studies.