Tüketicilerin beklentileri çerçevesinde helal konseptli otellerin internet'te pazarlanmasına yönelik bir arama kriteri model araştırması
A research of search critique model for internet marketing of halal concept hotels related to consumers' expectations
- Tez No: 464641
- Danışmanlar: PROF. DR. CEVDET AVCIKURT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketici, Turizm, Helal Turizm, Helal Pazarlama, Helal Konseptli Otel, Dindarlık, Arama Kriteri, Consumer, Tourism, Halal Tourism, Halal Marketing, Halal Concept Hotel, Religiosity, Search Critique
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Dini yaşayışların satın alma davranışlarını etkilediği, yapılan araştırmalar sonucu ortaya konmaktadır. Son yıllarda Müslüman tüketicilerin, turizm faaliyetlerine artan ilgileri ve bu doğrultuda dini yaşayışa uygun turistik ürün arayışları helal turizm kavramını ortaya çıkarmıştır. Son yıllarda helal turizm kavramı tüm dünyada ve Türkiye'de artan bir ilgi ile karşı karşıya olduğu da açıktır. Bu çalışma İslami motivasyonlarla seyahat eden turistlerin helal konseptli otel işletmelerinden beklentilerini ortaya koyarak, helal konseptli otellerin İnternet'te pazarlanmasına yönelik arama kriteri modeli ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu amaçla İslami motivasyonlarla seyahat eden turistlerin helal konseptli otel işletmelerinden beklentilerini ortaya koymak için anket tekniği uygulanmış ve helal konseptli otel işletmeleri müşterilerine uygulanmıştır. Aynı zamanda, helal konseptli otel işletmelerinin İnternet'te pazarlanmasını gerçekleştiren seyahat acentaları web sayfaları arama kısımları incelenmiştir. İstatistiksel analizler sonucunda katılımcıların helal konseptli otellerden öncelikli beklentileri olarak odalarda kıble yönünün belirtilmesi, helal sertifikalı yiyecek içecek servisi olması, otelde mescit olması, tuvalet ve yatak yönlerinin kıbleye bakmaması ortaya konmuştur. Araştırmadan elde edilen bir başka sonuç ise katılımcıların beklentilerinin kendileri ile ilgili dini konular olduğu, çalışanların dini tercihleri ya da otelin bulunduğu çevre özelliklerinin geri planda kaldığıdır. Helal konseptli otel işletmelerinin İnternet'te pazarlamasını gerçekleştiren seyahat acentaları web sayfalarının helal konsepte ilişkin arama kriterlerinin ise genel olarak yetersiz olduğu, hatta birçoğunda hiç bulunmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Researches state that religious beliefs affect purchasing behavioura. In recent years, increasing interest of Muslim consumers to tourism activities and in search of tourist products according to Islamic teachings resulted with halal tourism concept. It is obvious that there is growing interest in halal tourism both in Turkey and in the world. This study aims to realize expectations of Muslim tourists from halal concept hotels and resulted with forming a deep search criteria model related with Internet marketing. Survey was done to halal concept hotels guests to obtain expectations of Muslim tourists from halal concept hotels. To propose a deep search criteria model for Internet marketing, online travel agencies wep sites search criterias were inspected. As a result of analysis, primariy expectations of participants were determine as folows: cıble directions in the hotel rooms, halal sertificated food and beverage service, prayer room in the hotel, toilet and beds not facing cıble. It is also concluded that participants' expectations are religious issues related to themselves not religious preferences of employees or environment of hotel. It is also found that deep search criteria related to halal concept of online travel agencies web sites are generaly insufficient even some of the web sites do not have any search criteria related to halal concept.