Macera turizm faaliyetlerine katılan turistlerin memnuniyetinin tekrar ziyaret etme niyeti ile ilişkisi: Fethiye örneği
The relatıon between the satısfactıon of the tourısts joınıng adventure tourısm actıvıtıes and theır ıntentıon on revısıtıng: Fethıye case
  1. Tez No: 464642
  2. Yazar: MELEK KARPUZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLAY ÖZDEMİR YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif Turizm, Macera Turizmi, Turist Memnuniyeti, Tekrar Ziyaret, Fethiye, Alternative Tourism, Adventure Tourism, Tourist Satisfaction, Visit Again, Fethiye
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Günümüzde kitle turizminin yanı sıra alternatif turizm türleri turizm endüstrisinde önemli bir konuma gelmiştir. Turistlerin değişen tatil anlayışlarına paralel olarak farklı turizm çeşitleri ortaya çıkmıştır. Bunun sonucunda turizm destinasyonları için turist memnuniyeti sağlayabilecek farklı turizm türlerinin önemi artmaya başlamıştır. Bu turizm türlerinden biri de macera turizmidir. Macera turizmi, turistlerin deneyimlerinin, zaman ve ortamdan etkilenen, risk unsuru içeren ve katılımcıların ikamet ettikleri yer dışında temel çekicilik unsurunun çevre olduğu, ticari, açık hava faaliyetlerini içine alan bir turizm türüdür. Turistlerin farklılaşan istek ve ihtiyaçlarına paralel olarak macera turizmi hızla gelişim gösteren bir turizm türüdür. Bir destinasyon da turizmin gelişebilmesi turistlerin destinasyonda aldığı hizmetlerden (yeme, içme, konaklama, eğlence vb.) memnun kalmasını gerektirmektedir. Turist memnuniyetinin, destinasyona sağladığı birçok olumlu etkiden belki de en önemlisi tekrar ziyaret niyetinin oluşmasıdır. Macera turizm faaliyet(ler)i de turistin aldığı hizmetlerden birini oluşturmaktadır. Macera turizmine katılan turistler birçok farklı macera turizm faaliyetine katılım göstererek destinasyonun turizmine ve ekonomisine önemli katkı sağlamaktadırlar. Bu yüzden macera turizm faaliyet(ler)ine katılan turistlerin memnuniyetleri destinasyon için önem arz etmektedir. Bu bağlamda destinasyonda gerçekleşen macera turizm faaliyet(ler)inden oluşan memnuniyetin turistin tekrar ziyaret niyeti ile bir ilişkisi olduğu düşünülmektedir. Fethiye önemli bir turizm merkezidir. Birçok alternatif turizm türünün gerçekleştirilebildiği destinasyon, macera turizm faaliyet alanı olarak da önemli bir potansiyele sahiptir. Çevresindeki diğer turizm destinasyonlara göre doğal değerlerini iyi korumuş bir bölge olması macera turizmi için önemli bir çekim merkezi olmasını sağlamıştır. Bu çalışmanın amacı, Fethiye'de macera turizm faaliyet(ler)ine katılan turistlerin memnuniyet algısı ve tekrar ziyaret niyeti ilişkisini ortaya koymaktır. Bu doğrultuda, ilgili alanyazın oluşturulduktan sonra, Fethiye'de macera turizm faaliyet(ler)ine katılan turistlerin memnuniyet algılarını belirlemek amacı ile araştırmaya katılan turistlere anket uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, macera turizm faaliyet(ler)ine erkeklerin kadınlara göre daha fazla katılım gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca 30 yaş ve altı yaş grubunun ve bekarların macera turizm faaliyetlerine katılımı daha fazladır. Fethiye'de macera turizm faaliyet(ler)ine katılanlar sunulan faaliyetler içinde en çok jeep safari faaliyetine katılım göstermişlerdir. Araştırma sonunda turistlerin memnuniyet algısının artış gösterdikçe tekrar ziyaret niyetinin de arttığı sonucuna ulaşılmıştır. Çalışma beş ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, araştırma problemi, araştırmanın amacı, önemi, varsayımlar, sınırlılıklar belirtilmiştir. İkinci bölümde çalışmanın kavramsal çerçevesi üzerinde durulmuş, üçüncü bölümünde çalışmanın araştırma süreci ve yöntemi değerlendirilmiştir. Dördüncü bölümünde, bulgulara ve son bölümde ise, araştırmanın sonuçlarına yer verilerek, öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, alternative tourism types have reached an important position in tourism industry as well as mass tourism types. Different types of tourism developed in parallel to tourists' changing sense of holiday. Consequently, the importance of different types of tourism that might provide tourist satisfaction started to increase for tourism destinations. One of such types of tourism is the adventure tourism. Adventure tourism is a type of tourism that is acknowledged as a broad view of commercial open air activities, which includes the experiences of tourists, is affected from time and environment, includes risk factor and the interactions of participants with the environment other than the place they live in. In parallel to varying desires and needs of tourists, adventure tourism is a type of tourism which makes fast progress. Being able to develop for a destination tourism requires tourists to be pleased with the services they got in that destination (food & beverage, accommodation, entertainment etc.). Perhaps the most important one among many positive effects that tourist satisfaction provides to the destination is the formation of revisit intention. Adventure tourism activity (ies) constitute(s) one of the services that tourists get. Tourists participating in adventure tourism take part in many different adventure activities and make important contributions to the destination's tourism and economy. Therefore the pleasures of tourists participating adventure tourism activity (ies) are important for the destination. In this context, it is considered that the satisfaction developing from adventure activity(ies) performed in the destination are associated with the revisiting purposes of tourists. Fethiye is an important tourism center. The destination where many types of alternative tourism can be performed, has also a significant potential as a tourism activity field. Being a region that has preserved its natural values compared to other touristic destinations allowed Fethiye to be an important center of attraction for adventure tourism. The purpose of this study is to reveal the satisfaction perception and revisiting purposes of tourists who participated adventure tourism activity(ies). Accordingly, after the relevant field was created in summer time, a questionnaire was applied to the tourists participating the study in order to determine the satisfaction perceptions of tourists who took part in adventure tourism activity(ies) in Fethiye. At the end of the study, it was concluded that men were more participating adventure activities than women. In addition, age group below 30 and singles more take part in adventure tourism. The ones participating adventure activity(ies) in Fethiye mostly took part in the jeep safari activity among the activities offered. At the end of the study, it was concluded that as the satisfaction perception of tourists increase, their purpose for revisiting the place increased as well. This study is composed of five sections. The problem, aim, importance, hypothesis and limits of this research are determined in the first section. In the second section the theoretical framework is described, the research process and the methods used are evaluated in the third section. In the fourth section the findings are included and in the final section the results are presented and suggestions proclaimed.