İki yeni Türkiye: Kolektif belleğimizdeki imge 'Türkiye Cumhuriyeti'
Two new Turkey:The image of our collective memory 'Republic of Turkey'
  1. Tez No: 464692
  2. Yazar: HAKAN KÜÇÜKSARAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİSUN ALVER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Türkiye, Türkiye Cumhuriyeti, Kolektif Bellek, Kolektif Kimlik, Ulus-devlet, AK Parti, Kuruluş Dönemi, New Turkey, Republic of Turkey, Collective Memory, Collective Identity, Nation-state, AK Party, Foundation Period
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 311
Özet
Çalışma temel olarak, Türkiye Cumhuriyeti'nin iki farklı döneminde dile getirilen“Yeni Türkiye”söylemlerinin, Türkiye Cumhuriyeti'nin dünü ve bugünü üzerine bir karşılaştırma ekseni olarak ele alınmasını konu edinmektedir. Birinci“Yeni Türkiye”söylemi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminde dile getirilmiştir. Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün Nutuk'ta kullandığı bu söylem biçimi Cumhuriyetin kuruluş ve erken dönemi boyunca farklı aktörlerce ve değişik konular üzerinden sıkça dile getirilmiştir. AK Parti tarafından dile getirilen ikinci“Yeni Türkiye”söylemi ise, anlamını ve yenilik özelliğini birinci“Yeni Türkiye”söylemi ile olan ilişkisi üzerinden kazanmaktadır. Bu bağlamda çalışmada Türkiye Cumhuriyeti'nin iki farklı döneminin“Yeni Türkiye”söylemleri ulusal kimlik oluşturma politikaları çerçevesinde ele alınmaktadır. Çalışmanın amacı, bu iki dönemin aktörlerinin ulusal kimliği oluştururken kolektif belleği nasıl yapılandırdıklarının karşılaştırmalı bir şekilde ortaya konulmasıdır. Bu amaçla her iki döneme ait kolektif belleği yansıtan kişi, olay ve taşıyıcılara ait veriler, argümantatif araştırma ve eleştirel söylem çözümlemesi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, her iki dönemde de boyutları ve nitelikleri birbirlerinden farklı olmak kaydıyla geçmişten farklılaşma ve geçmişi dönüştürme politikaları yürütülmüş, her iki dönemde de ideolojik bağlamda mekansal, anıtsal ve kutlama ritüelleri üzerinden yeni hatırlama ve unutma süreçleri gerçekleştirilmiştir. Dolayısıyla bu iki dönemin politikaları, ardışık olma bağlamında aynı varsayılabilecek topluma, farklı tarihi kökler, kimlikler ve görevler öngörmekle birlikte yenilikçilik temelinde birbirlerinden farklılık göstererek iki“Yeni Türkiye”söylemini somutlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The study mainly deals with the discussion of the“New Turkey”discourses expressed in two different periods of the Republic of Turkey as a comparison axis on the past and present of the Republic of Turkey. The first“New Turkey”discourse was expressed during the foundation period of the Republic of Turkey. This form of discourse used by Mustafa Kemal Ataturk, the founder of the Republic, in the Nutuk was frequently mentioned through different actors and different subjects during the foundation and early period of the Republic. The second“New Turkey”discourse expressed by the AK Party earns its meaning and novelty through its relationship with the first“New Turkey”discourse. In this context, the discourses of“New Turkey”of two different periods of the Republic of Turkey are handled within the framework of national identity formation policies. The aim of the study is to put comparatively how the actors of these two periods structured collective memory while forming national identity. For this purpose, the data of the person, event, and carrier reflecting the collective memory of both cycles were analyzed by argumentative research and critical discourse analysis. According to the findings obtained in the research, differentiation and historical transformation policies were carried out in both periods with different dimensions and qualities, and in both periods new recollection and forgetting processes were realized through spatial, monumental and celebration rituals in ideological context. Therefore, the politics of these two periods anticipate the same collective, different historical roots, identities and duties that can be assumed in the context of succession. Moreover, these two periods differ from each other on the basis of innovation and embody two“New Turkey”rhetoric.