Uluslararası ticaret ve kuruluş yeri seçimi bağlamında çevre sorunlarının etkileri: Kirlilik sığınağı testi
Effects of environmental problems in the context of international trade and location decisions: A pollution haven test
  1. Tez No: 464693
  2. Yazar: İLKER İNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF BAYRAKTUTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: çevre sorunları, uluslararası ticaret, kirlilik sığınağı etkisi, environmental problems, international trade, pollution haven effect
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Küresel ölçekte çevre sorunlarının artması, uluslararası ticaretin serbestleşmesi ile çevre arasındaki ilişkinin sorgulanır hale gelmesine yol açmıştır. Uluslararası ticaretin serbestleşmesi, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki çevre politikaları farklılığının, ticaret düzenlerini ve endüstrilerin kuruluş yerini nasıl etkileyeceği yönünde bazı kaygılar yaratmıştır. Bu durum, kirli endüstrilerin daha zayıf çevre politikası uygulayan ülkelere yöneldiği izlenimini doğurmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerin kirlilik yoğun üretimde uzmanlaşması ile çevre sorunlarının küresel ölçekte azaltmayacak olan bu süreç kirlilik sığınağı hipotezi olarak adlandırılmaktadır. Bu çalışma, gelişmiş (G7) ve gelişmekte olan (E7) ülkelerin karşılıklı ticaretleri bağlamında, kirlilik sığınağı etkisini test etmeyi amaçlamaktadır. Panel veri yöntemiyle, 14 ülkenin 1988 ve 2012 dönemi verilerine dayalı analiz sonucunda ve kirlilik sığınağı hipoteziyle tutarlı bulgulara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Increased global environmental problems caused to question the relationship between environment and liberalization of international trade. Liberalization of international trade created some concerns about how diversity of environmental policies in developed and developing countries may influence the trade patterns and industry locations. This situation makes an impression that dirty industries are heading towards to the countries with weaker environmental policy. Specialization of dirty production in developing countries won't make global environmental problems diminish, is called“pollution haven hypothesis”. This study is aiming to test pollution haven effect by bilateral trade between developed (G7) and developing (E7) countries. As a result of the analysis based on the dataof14 counttries for the period of 1988-2012 and using panel datamethodology, findings are consistent with pollution haven hypothesis.