Anonim şirketlerin infisahı
İnvoluntary dissolition of business associations
  1. Tez No: 464699
  2. Yazar: MURAT KADEROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. Z. GÖNÜL BALKIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Anonim şirketlerin infisahı, Anonim şirketlerin feshi, Şirketlerin sona ermesi, Anonim şirketlerin tasfiyesi, Involuntary dissolution of corporations, Dissolution of business associations, Liquidation of business associations
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 331
Özet
Şirketler sona ermekle, kural olarak tasfiye sürecine girerler. Tasfiye haline girilmesine vesile olan“sona erme”olgusu, öğretide genel olarak kabul gören tasnife göre,“infisah (dağılma)”ve“fesih (dağıtma)”şeklinde ayrıma tabi tutulmaktadır. İnfisah, yasa tarafından ortaya konmuş olan belli olguların gerçekleşmesi halinde herhangi bir iradenin karar almasına veya herhangi bir kurum veya organın girişimde bulunmasına gerek olmaksızın anonim şirketin kendiliğinden sona ermesi anlamına gelmektedir. Buna karşılık“fesih”, yasada yetkilendirilmiş herhangi bir organ veya kurumun, kanunda öngörüldüğü şekilde“şirketin sona ermesine”dönük irade ortaya koyması sonucunda anonim şirketin sona ermesi demektir. Tezin birinci bölümüne“sona erme”,“fesih”ve“infisah”kavramlarının terminolojik anlamları ile öğretide ve yasa metinlerinde hangi anlamda kullanıldıkları belirlenmiştir. Şirket türleri ile sona erme sebeplerine kısaca değinilmesinin ardından,“anonim şirketlerin fesih sebepleri”özetlenmiştir. İkinci bölümde“anonim şirketlerin infisahı”konusu, en ince ayrıntısına kadar tartışılmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda“işletme konusunun gerçekleşmesi veya gerçekleşmesinin imkânsız hale gelmesi”,“esas sözleşmede öngörülen infisah sebebinin gerçekleşmesi”,“süresiz hale gelmemek şartıyla esas sözleşmede yazılı sürenin dolması”,“anonim şirketin sermayesinin 2/3'ünün kaybedilmesine rağmen gerekli önlemlerin alınmamış olması”,“anonim şirketin iflası”,“anonim şirketin Türk vatandaşlığını yitirmesi”ve“anonim şirketin yeni TTK'na sermaye bakımından uyum sağlamamış olması”gibi başlıklar altında inceleme ve tartışmalar yapılmıştır. Üçüncü ve son bölümde, infisahın doğal ve kanuni neticeleri olan“tasfiye”ve“tasfiyesiz infisah”konuları incelenmiş, ayrıca TTK'na eklenmiş olan“Geçici 7'nci madde”ile uygulamaya sokulmuş olan“hızlı tasfiye yoluyla terkin”ve“tasfiyesiz terkin”hususları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Liquidation process follows the dissolution of the business associations. The events that lead to the dissolution of the business association are classified by the majority of the scholars as involuntary dissolution (infisah-dağılma) and voluntary dissolution (fesih-dağıtma). Involuntary dissolution is the coming to an end of the corporation automatically upon the occurrence of the certain events stated in the respective law without requiring any action taken or attempt made by the administrative authorities or an institution or organ. Voluntary dissolution, on the other hand, means the coming to an end of the Corporation upon a decision of a statutorily authorized organ or institution as envisaged in the law. In the first part of this dissertation the meanings of the terms of“termination”,“voluntary dissolution”and“involuntary dissolution”in terminology and the way they are interpreted and used in the statutes and by the scholars are studied. Later the types of business associations and grounds of their termination shortly discussed. Lastly“the reasons for the voluntary dissolution”of corporations are summarized. In the second part“involuntary dissolution of the corporations”is discussed to the letter. In this context, the topics of“achievement or impossibility of the field of operations”,“realization of one of the involuntary dissolution reasons prescribed in the articles of incorporation”,“expiration of the period for which the corporation was formed without extension of such period”,“omission in not taking required measures despite the loss of 2/3 of the main capital of the Corporation”,“bankruptcy of the Corporation”,“loss of Turkish nationality of the Corporation”and“non-adoption of the Corporation to the provisions of the new Commercial Code on capital requirements”are studied and discussed. In the Third and last part,“liquidation”and“involuntary dissolution without liquidation”topics as the natural and statutory consequences of the involuntary dissolution are examined. Furthermore the concepts of“cancellation after summary liquidation”and“cancellation without liquidation”that are put into practice by the Provisional Article 7 added to the Turkish Commercial Code.