Anonim şirketlerin sona ermesi ve sona ermeye bağlanan hukuki sonuçlar
Termination of joint-stock companies and legal consequences of termination
- Tez No: 524009
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN KAYIHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Anonim Şirket, Sona Erme, Tasfiye, Tasfiye Memuru, Tasfiye İşlemleri, Joint Stock Company, Termination, Liquidation, Liquidator, Liquidation Procedures
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Ticaret Hukuku) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Anonim şirketler, ortakları tarafından kazanç elde etmek ve paylaşmak amacıyla küçük ve dağınık sermayenin bir yerde toplanmasıyla kurulan, ülke ekonomileri açısından da büyük öneme sahip olan ekonomik ve sosyal kurumlardır. Ortakları ve kamu açısından şirketlerin sağlıklı bir şekilde faaliyetlerini icra etmeleri ne kadar önemli ise, aynı şekilde sona erme işlemlerinin de sağlıklı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmeleri önemlidir. Anonim şirketlerin fesih ve infisah olarak ifade edilen sona erme hallerinden herhangi birisinin gerçekleşmesiyle şirketin kazanç sağlama ve ortaklara paylaştırma ticari amacı sona erer ve şirket tasfiye aşamasına girmiş olur. Tasfiye işlemleri yapılan şirket ticaret sicilinden silinerek tüzel kişiliği tamamen sona erer. Anonim şirketlerin sona ermesi ve sona ermeye bağlanan hukuki sonuçlarını konu alan tezimizin amacı; Anonim şirketlerin sona ermesi neticesinde ne gibi durumlar ile karşı karşıya kalınacağı, sona ermenin doğal sonucu olan tasfiye ve tasfiyenin şirket üzerindeki etkileri hakkında bilgi vermektir. Bu amaca ulaşabilmek için anonim şirketlerin sona erme ve tasfiye sürecine ilişkin 6102 sayılı TTK.'da bulunan 529 – 548. maddeleri ele alınmış, gerekli görülen noktalarda söz konusu düzenlemeler ile ilgili gerekçeler incelenmiş ve uygulamadaki durumlar anlatılmıştır. Bu bağlamda, tezimizin amacı doğrultusunda anonim şirketlerin hangi sebeplerle sona ereceği, sona ermeye bağlı olarak tasfiye sürecine girecek olan anonim şirketin tasfiye sürecinde ne şekilde faaliyet göstereceği, şirketin tasfiye sürecinden ne şekilde etkileneceği, hangi durumlar ile karşılaşılacağı, tasfiye sürecinin kimler tarafından yürütüleceği, tasfiye sürecinde tasfiye sürecinden kaynaklanan hangi işlemlerin yapılması gerektiği ile ilgili bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Joint stock companies are economic and social organizations that are founded by the shareholders by collecting the small and scattered capital with the purpose of making and sharing profit, and that are of high significance for national economies. It is of equal importance for these companies to operate and be terminated in a safe and sound manner for the account of the shareholders and public. The company's commercial goal of“making and sharing the profit”is expired, and it goes into liquidation in case of termination, either rescission or dissolution. The liquidated company is deregistered and disincorporated. Our thesis, which focuses on termination of the joint stock companies and their termination-oriented legal consequences, is set out to provide insights on possible consequences of the termination of these companies, liquidation, which is a natural outcome of the termination, and the impacts of liquidation on the companies. Accordingly, particular acts of the Turkish Commercial Law No. 6102 (Act No. 529-548), which are related to the process of termination and liquidation of the companies, were addressed, and the existing cases were identified by examining the justifications of the regularities in concern. In line with the afore-mentioned goal of our thesis, information about the factors that trigger termination of the joint stock companies, how a liquidated company as a result of termination should operate in the process of liquidation, how it is affected by the liquidation process, the cases to be encountered, executors of the liquidation process, and the liquidation process-oriented procedures to perform is offered.