Behçet hastalığında korneanın biyomekanik özelliklerinin değerlendirilmesi
The biomechanical properties of the cornea in patients with Behçet's disease
  1. Tez No: 464725
  2. Yazar: UMUT GÜLLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ ÖZYAZGAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Korneal histerezis, korneal rezistans faktör, göz içi basıncı, okuler response analizörü, Behçet hastalığı, Corneal hysteresis, corneal resistance factor, intraocular pressure, ocular response analyzer, Behçet's disease
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Behçet hastaları ve sağlıklı kontroller arasında korneanın biyomekanik özelliklerini karşılaştırmak. METOD:51 Behçet hastasının (hasta grubu) 102 gözü, 60 sağlıklı kontrolün (kontrol grup) 120 gözü değerlendirildi. Bütün katılımcılardan korneal histeresiz (KH), korneal direnç faktörü (KRF), goldmann ile uyumlu göz içi basıncı (GIBg), kornea kompanse göz içi basıncı (GIBcc) verileri Oküler Response Analizörü (ORA) yardımıyla elde edildi. Santral kornea kalınlığı (SKK) ultrasonik pakimetri ve kornea topografi cihazı (Pentacam) ile ölçüldü. GIB ayrıca Goldman applanasyon tonometresi ve nonkontakt tonometri yardımıyla ölçüldü. BULGULAR: KH, KRF, GIBg, GIBcc açısından gruplar arasında anlamlı bir fark gözlenmedi. USG ve Pentacam yardımıyla ölçülen SKK değeri hasta grubunda kontrol grubundan anlamlı düşük saptandı. (p=0.005, p=0.02, sırası yla) GIB GAT ve GIB NCT değerleri hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı düşük bulundu.(p=0.002, p=0.002, sırasıyla) SONUÇ: Behçet hastaları sağlıklı kontrollere göre daha düşük SKK ve GIBGAT ve GIBNCT değerlerine sahiptirler.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: To compare the corneal biomechanical properties of Behçet' Disease (BD) patients with those of healthy controls METODS: Measurement of 102 eyes of 51 BD patients(patient grup) were compared with those of 120 eyes of 60 healthy control (control group). Corneal hysteresis (CH), corneal resistance factor (CRF), goldmann correlated intraocular pressure (IOPg ), and corneal-compensated IOP (IOPcc) were obtained for each subject by the ocular response analyzer (ORA). Corneal thickness (CCT) was measured by ultrasonic pachymeter and corneal topography device ( Pentacam). Intraocular pressure was also measured by two metods that Goldmann applanation tonometer and non contact tonometer. RESULT : There was no significant different between the groups concerning CH , CRF, IOPcc, IOPg. CCT with usg and CCT with pentacam were significantly lower in the patient group than in the control group.(p=0.005, p=0.02 ,respectively) IOP with Goldman applanation tonometer(GAT) and IOP with noncontact tonometer(NCT) were significantly lower in the patient group than in the control group.(p=0.002,p=0.002 ,respectively) CONCLUSIONS: BD patients had lower CCT and IOP with GAT and NCT value than healthy controls.