Prematüre yenidoğanlarda hemoglobin f ve a düzeylerinin karşılaştırılması ve bunların prematüre retinopatisi gelişimine etkisi
The determinati̇on of level of hemoglobulin f and a in premature infants and influnce on development to retinopathy of prematurity
- Tez No: 464726
- Danışmanlar: PROF. DR. HİDAYET ERDÖL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Prematüre retinopatisi, Hemoglobin F, Hemoglobin A, Retinopathy of prematurity, hemoglobulin F, hemoglobulin A
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Prematüre yenidoğanlarda Hemoglobin F ve A düzeyleri ile prematüre retinopatisi gelişimi arasındaki ilişkiyi araştırmak Materyal ve Metod: Çalışma Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda Ocak 2013-Nisan 2014 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Çalışmaya 25-35 hafta arasında doğan 49 prematür bebek dâhil edildi. Prematüre bebeklerden topuk kanı doğumda, 1. , 2. ve 3. ayda alınarak hemoglobin F ve A düzeyeri ölçüldü ve prematüre retinopatisi olan ve olmayan bebekler arasındaki farklılıklar araştırıldı. Bulgular: Ortalama doğum haftası 30,96 ±2,75 olan 49 prematüre bebeğin ortalama doğum kilosu 1542±582,56 gr idi. Prematüre bebeklerin 26 tanesinde (%53) prematüre retinopatisi saptandı. Prematüre retinopatisi gelişen bebeklerde HbF düzeyleri 1. ve 2. aylarda prematüre retinopatisi gelişmeyen gruba göre daha düşük bulundu (sırasıyla p=0, 013 ve 0,02). Fakat 1. ve 2. aylardaki HbA düzeyleri prematüre retinopatisi gelişen grupta gelişmeyenlere göre daha yüksek idi (sırasıyla p =0,034 ve 0,029). Yenidoğan prematüre bebeklerde prematüre retinopati gelişimi ile kan transfüzyon sayısı arasında anlamlı ilişki bulundu (p= 0,001 ). Kan transfüzyonu yapılan bebeklerde 1. ve 2. aydaki HbA düzeyleri yapılmayanlara göre anlamlı olarak yüksekti (sırasıyla p= 0,001 ve 0,002). Prematüre retinopatisi gelişen ve gelişmeyen bebekler arasında MV ve küvöz içi serbest oksijen süresi açısından istatiksel olarak anlamlı farklılık mevcuttu (sırasıyla p =0,001 ve 0,001). Sonuç: Prematüre bebeklerde hemoglobin F ve A değişimi ile PR gelişimi arasında anlamlı bir ilİşki mevcuttur.
Özet (Çeviri)
THE DETERMINATİON OF LEVEL OF HEMOGLOBULIN F AND A IN PREMATURE INFANTS AND INFLUNCE ON DEVELOPMENT TO RETINOPATHY OF PREMATURITY Aim: To determine the HbF and A levels and investigate their influence on development of retinopathy of prematurity in premature infants. Materials and Methods: This study was performed at Deparment of Ophtalmology, Faculty of Medicine, Karadeniz Technical University, Trabzon, Turkey, between January 2013 and April 2014. Forty - nine premature infants born between 25 and 35 gestational weeks were included. Hemoglobulin F and A levels in blood samples were measured at birth, 1 month, 2 months and 3 months later and the differences between the infants with and without retinopathy of prematurity were investigated. Results: Mean gestational age was 30.96 ± 2. 75 weeks and the mean birth weight was 1542 ± 582.56 grams. Retinopathy of prematurity developed in 26 preterm infants (%53.06). HbF values was lower in the infants whom developed ROP than in the infants without ROP at 1st and 2nd month (respectively, p=0.013 and 0.02 ). However, the HbA values was higher in the infants with ROP than those without ROP at 1st and 2nd month (respectively, p =0.034 and 0.029) . It was found positive relationship between ROP and the number of blood transfusion (p= 0.001). There was positive relationship between blood transfusion and the switching of Hb F to Hb A. It was found positive correlation between the development of ROP and blood transfusion. Hemoglobulin A values were significantly higher in the infants performed blood transfusion than those without blood transfusion at 1 st and 2nd month (respectively, p= 0.001 and p=0.002). There was statistically significant difference in the mean MV and incubator oxygen duration between the infants with and without ROP (respectively, p =0.001 and 0.001). Conclusion: There was significant relationship between the levels of HbF and HbA, and the development of ROP in premature infants.