Obstrüktif uyku apnesi sendromu olan hastalarda göz bulgularının değerlendirilmesi
Evaulation of ocular findings in patients with obstructive sleep apnea
- Tez No: 464728
- Danışmanlar: PROF. DR. SENİHA RENGİN YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Obstrüktif uyku apne sendromu, gözkapağı hiperlaksitesi, gevşek gözkapağı sendromu, retina sinir lifi tabakası
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Obstrüktif uyku apne sendromu hastalarını gözkapağı hiperlaksitesi, gevşek gözkapağı sendromu varlığı ve RSLT kalınlıkları yönünden incelemek. Gereç ve Yöntem: OUAS tanılı 54 hasta göz bulguları açısından değerlendirildi. RDI 5-29 olan 21'i grup 1, RDI>29 olan 33'ü ise grup 2 kapsamında sınıflandırıldı. Hastalar gözkapağı hiperlaksitesi, gevşek gözkapağı sendromu varlığı yönünden değerlendirilmiş, kapak vertikal distraksiyon mesafesi ve OKT ile RSLT ölçümleri yapılmıştır. Gruplar elde edilen veriler açısından karşılaştırılırken, verilerin RDI, ortalama ve minimum O2 satürasyonu ile olan ilişkileri de incelenmiştir. Bulgular: Grup 1'deki hastaların %19'unda, grup 2' dekilerin %39,4 'ünde gözkapağı hiperlaksitesi tespit edildi, aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi. Gevşek gözkapağı sendromu grup 1'de hiçbir hastada saptanmazken, grup 2'de %21,2 oranında saptandı. Aradaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,035). Gözkapağı laksitesindeki artış ile RDI'nin pozitif, minimum O2 satürasyonun ise negatif korelasyon gösterdiği saptandı (r=+0,250, r=-0,259). Gevşek gözkapağı sendromu ile RDI arasında pozitif korelasyon bulundu (r=+0,352). Ortalama RSLT grup 1'de 117,33±7,57 μm, grup 2'de ise 111,91 ±8,64 μm olarak ölçüldü. RSLT'deki incelme istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,023). İnferior RSLT grup 1'de 147,95 ±12,97 μm, grup 2'de 137,27±17,94 μm olarak bulundu. Grup 2'deki incelme istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,032). Ortalama RSLT ile RDI arasında negatif korelasyon saptandı (r= -0,228). Sonuç: OUAS hastalarında kapak laksitesinde artma ve RSLT kalınlığında azalma meydana gelmekte ve bu değişimler OUAS'ın ağırlığı ile korelasyon göstermektedir. Bu iki durum arasındaki ilişkinin bilinmesi hastaların öncelikle göz hekimi tarafından görüldüklerinde olası OUAS semptomları yönünden sorgulanmalarına olanak sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Purpose: to investigate the prevalence of eyelid hyperlaxity, floppy eyelid syndrome and changes in RNFL in patients with OSAS and to determine the correlation of ocular changes with the severity of disease. Material and Methods: 21 patients with RDI between 5-29 were included in group 1 and 33 patients with RDI > 29 in group 2. Patients received eyelid laxity and floppy eyelid evaluation, vertical eyelid distraction distance and RNFL measurement with OCT. Values were compared and relation of RDI,mean and minimum O2 saturation with these values were evaluated. Results :19% of patients in group 1;39.4% of patients in group 2 had eyelid hyperlaxity. The difference wasn't statistically significant. None of patients in group 1 and 21.2% of patients in group 2 had floppy eyelid syndrome. The difference was statistically significant (p=0.035). Eyelid hyperlaxity was correlated with RDI and O2 saturation (r=+0.250,r=-0.259). There was a correlation between floppy eyelid and RDI (r=+0.352). Mean RNFL was 117.33±7.57 in group 1, 111.91 ±8.64 μm in group2. There was statistically significant difference (p=0.023). RNFL in inferior quadrant was 147.95 ±12.97 for group 1, 137.27±17.94 μm for group 2. The difference was statistically significant (p=0.032). Mean RNFL was correlated with RDI (r= -0.228). Conclusion:Increase in eyelid laxity and decrease in RNFL occur in patients with OSAS and changes show correlation with severity of disease.Awareness of relationship helps ophthalmologists to question their patients in terms of OSAS symptoms. Key words : Obstructive sleep apnea syndrome, eyelid hyperlaxity, floppy eyelid syndrome, retinal nerve fiber thickness