Rtvue spectral domain optik koherens tomografi cihazının iki farklı tarama protokolünde elde edilen maküler kalınlık ölçümlerinin tekrarlanabilirliği
Repeatability of macular thickness measurement evaluation obtained by rtvue spectral domain optical coherence tomography in two different scanning protocol
- Tez No: 464730
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KOLA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: RTVue Optik Koherens Tomografi, Maküler Kalınlık, Tekrarlanabilirlik, RTVue Optical Coherence Tomography, Macular Thickness, Repeatability
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: RTVue Spectral Domain Optik Koherens Tomografi cihazının iki farklı tarama protokolünde elde edilen maküler kalınlık ölçümlerinin tekrarlanabilirliğinin değerlendirilmesi Materyal ve Metod: Çalışma Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda, Mart 2014-Eylül 2014 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Çalışmaya 18 yaş üzerinde olan sağlıklı bireyler dahil edildi. Çalışma, RTVue Spektral Optik Kohorens Tomografi cihazı ile yapıldı. Çalışmada yer alan bireylerin her iki gözlerinde ETDRS'ye göre bölünen maküla sahalarına ait maküler kalınlık analizleri MM5 ve MM6 tarama modları kullanılarak üçer kez ardışık olarak gerçekleştirildi. Elde edilen üç ardışık ölçümün tekrarlanabilirliği istatistiksel olarak hesaplandı. Ayrıca MM5 ve MM6 modlarından elde edilen ölçümler birbirleri ile kıyas edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen katılımcıların yaş ortalaması 29,7 ± 6,385 idi. Çalışmaya 18'i kadın, 12'si erkek toplamda 30 birey alındı. MM5 tarama modunda elde edilen maküler kalınlık ortalaması sağ göz için 243,74 ± 22,18 µm (p>0,05), MM6 tarama modunda 247,04 ± 22,11µm idi (p>0,05). MM5 tarama modunda elde edilen maküler kalınlık ortalaması sol göz için 246,24 ± 25,54 µm, MM6 tarama modunda 246,78 ± 19,8 µm idi (p>0,05). Çalışmaya alınan bütün bireylerin MM5 ve MM6 tarama modlarında elde edilen değerlerinin sınıf içi korelasyon ve varyasyon katsayı değerlerlendirmesinde yüksek tekrarlanabilirlik olduğu görülmüştür. Elde edilen ölçümlerde varyasyon katsayı değeri %5 üzerinde olduğu tespit edildi. Maküler kalınlık ortalamalarının sınıf içi korelasyon değerleri 0,9 üzerinde elde edildi. MM5 ve MM6 tarama modlarında elde edilen ölçümlerin sınıf içi korelasyonu ölçümlerinde foveal bölge hariç 0,9 üzerinde korelasyon sergilediği görüldü. Sonuç: RTVue optik koherens tomografi cihazının gerek MM5 gerekse MM6 tarama moduyla yapılan maküla çekimlerinde elde edilen değerlerin tekrarlanabilirliğinin istatistiksel olarak tatmin edici olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
REPEATABILITY OF MACULAR THICKNESS MEASUREMENT EVALUATION OBTAINED BY RTVue SPECTRAL DOMAIN OPTICAL COHERENCE TOMOGRAPHY IN TWO DİFFERENT SCANNING PROTOCOL Aim: Repeatability of macular thickness measurement evaluation obtained by RTVue Spectral Domain Optical Coherence Tomography in two different scanning protocol Materials and Metods: This study was perfomed at Department of Ophtalmology, Faculty of Medicine, Karadeniz Tecnical University between March 2014-September 2014. In this study, Over the age of 18 were included in the healthy group. The study was performed by RTVue Spectral Optical Coherence Tomography. In the study the eyes of the individuals divided by ETDRS belonging to the macular area macular thickness analysis using MM5 and MM6 scanning mode was performed for three times consecutively. Repeatability of MM5 and MM6 scanning mode obtained from three consecutive measurements were compared statistically. Also MM5 and MM6 mode obtained from the measurements were compared with each other. Results: The mean age of the participants included in the study was 29.7 ± 6.385. 30 healthy subjects were included in the study (18 women, 12 men). Average maculer thickness obtained by MM5 scanning mode was 243.74 ± 22.18 µm for the right eye (p>0.05). Average maculer thickness obtained by MM6 scanning mode was 247.04 ± 22.11 µm for the right eye (p>0.05). Average maculer thickness obtained by MM5 scanning mode was 246.24 ± 25.54 µm for the left eye (p>0.05), average maculer thickness obtained by MM6 scanning mode was 246.78 ± 19.8 µm for the left eye (p>0.05). In the study all the values of intraclass correlation and coefficient of variation in MM5 and MM6 the scan mode individuals were found to be high reproducibility. The resulting coefficient of variation value was found to be above 5%. The average intraclass correlation of macular thickness values of measurements was found above 0.9. The intraclass correlation of measurements ın MM5 and MM6 scanning modes was found to correlate above 0.9 except in the foveal region. Conclusion: RTVue Optical Coherence Tomography device indicate that repeatability of macular the values were statistically satisfactory by MM5 and MM6 scan modes.