Retinal ven okluzyonu geçiren hastalarda görsel prognozu etkileyen faktörler
Factors affecting visual prognosis in patients with retinal vein occlusion
- Tez No: 817179
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK UZLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Retinal Ven Oklüzyonu, OKT biyobelirteçleri, İskemik İndeks, Anti-VEGF, Retinal Vein Occlusion, OCT biomarkers, Ischemic Index, Anti-VEGF
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Retinal ven oklüzyonu geçiren hastalarda tedavi sonrası sonuç görme seviyesinin önceden tahmin edilmesine dayanarak tedavinin planlanması veya gereksiz tedavilerin önüne geçilmesi. Gereç ve Yöntem: Çalışmada retinal ven oklüzyonu tanısıyla Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Retina biriminde 2015 ile 2021 yılları arasında takip edilen hastaların dosyaları retrospektif olarak incelendi. Retinal ven tıkanıklığı tanısı fundus muayenesi, fundus floresein anjiografi (FFA) ve optik koherens tomografi (OKT) yardımı ile konuldu. Retinal ven tıkanıklığı tanısı konulan 180 olgunun 180 gözüne ait kayıtlar incelendi. Hastalara spektral domain OKT(RTVue, Optovue, Inc., Fremont, CA) çekilerek başlangıç ve son santral retinal kalınlık, vitreoretinal arayüz bozuklukları, elipsoid zonun durumu, retina katmanlarında morfolojik bozukluk (DRIL), makülar ve subretinal ödem durumu ve mevcut ödemintipi(kistoid,diffüz) değerlendirildi. Ultra geniş alan FFA (Optos, California, Optos PLC, Dunfermline, UK) çekilerek iskemi varlığı, iskemik indeks, foveal avasküler zonda bozulma ve optik disk çapları değerlendirildi. OKT ile vitreoretinal arayüzde bulunan patolojiler değerlendirildi. OKT ile ayrıca DRIL varlığı, elipsoid zonun durumu ve seröz retina dekolmanı varlığı verileri de değerlendirildi. EZ fovea merkezli 1mm alanda değerlendirildi ve sağlam veya bozuk olarak sınıflandırıldı. Çalışmanın amacına uygun olarak hastalar görmesi azalanlar, değişmeyenler ve artanlar olarak gruplandırıldı ve diğer parametrelerle olan ilişkilerini incelendi. En iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK) ile diğer parametrelerin korelasyon analizleri yapıldı. Hastaların cinsiyetleri ile diğer parametreler arasındaki ilişkileri incelendi. Son olarak da OKT verilerininkendi içindeki değişimleri ve uygulanan tedavilere göre değişimleri incelendi. Bulgular: Hastaların 94'ü(%52,2) kadın, 86'sı(%47,8) erkek olup ortalama yaş 67,32 ± 10,7 idi. Hastaların ortalama takip süresi 48,3±27,6 aydı. 123(%68,3) hastada ven dal 3 tıkanıklığı görülürken 57(%31,7) hastada santral retinal ven tıkanıklığı olduğu görüldü. RVDT hastalarından 64 hasta(52,0%) iskemik tip iken 59 hasta(48,0%) non-iskemik tipteydi. SRVT hastalarının ise 35'i(61,4%) iskemik tip iken 22'si(38,6%) non-iskemik tipti. Santral maküla kalınlığı ilk vizitte ortalama 437,9±272,8 µm iken son vizitte 283,6±143,4 µm idi. Tüm hastaların iskemik indeksi ortalama 0,3±0,24(0-0,93) iken RDVT geçirenlerde 0,273(0-0,93), SRVT geçirenlerde ise 0,253(0-0,85) idi. 43(%23,9) hastada ERM, 1(%0,6) hastada VMT, 1(%0,6) hastada ERM+VMT izlenirken 135(%75,0) hastada herhangi bir arayüzey bozukluğu izlenmedi. 76(%40,6) hastada elipsoid zon seçilebilirken 104(%57,8) hastada seçilemedi. 107(%59,4) hastada DRIL mevcut iken 73(%40,6) hastada DRIL izlenmedi. Makülar ödem 119(%66,1) hastada mevcut iken 61(%33,9) hastada izlenmedi. 57(%31,2) hastada kistoid tipte maküler ödem mevcutken, 62(%34,4) hastada diffüz tipte maküler ödem mevcuttu.Seröz maküla dekolmanı ise 87(%48,3) hastada mevcuttu ancak 93(%51,7) hastada görülmedi. 44 (%24,5) hasta herhangi bir enjeksiyon tedavisi almazken, 27 (%15,0) hasta sadece steroid enjeksiyonu (subtenon triamsinolon veya ozurdex), 63 (%35,0) hasta sadece anti-VEGF tedavi ve 46 (%25,5) hasta hem steroid hem de anti-VEGF enjeksiyon tedavisi aldı. EİDGK 68(%37,7) hastada azaldı, 28 hastada(%15,6) değişmedi ve 84 hastada(%46,7) arttı. Tutulum olan gözde ilk vizitte ortalama EİDGK 0,92±0,77 logmar iken, son vizit EİDGK 0,91±0,93 logmar idi. Sonuç: Başvuru anında ölçülen santral maküler kalınlık değerinin düşük olması ve diffüz tip yerine kistoid tip maküler ödemin mevcut olması son vizit EİDGK tahmininde iyi prognoz açısından iyi birer gösterge olabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Planning treatment or avoiding unnecessary treatments in patients with retinal vein occlusion based on predicting the level of visual outcome after treatment. Materials and Methods: In the study, the files of the patients who were followed up with the diagnosis of retinal vein occlusion in the Retina unit of the Karadeniz Technical University Faculty of Medicine, Department of Ophthalmology between 2015 and 2021 were retrospectively analyzed. The diagnosis of retinal vein occlusion was made with the help of fundus examination, fundus fluorescein angiography (FFA), and optical coherence tomography (OCT). Records of 180 eyes of 180 patients diagnosed with retinal vein occlusion were analyzed. Spectral domain OCT (RTVue, Optovue, Inc., Fremont, CA) was performed on the patients, with initial and final central retinal thickness, vitreoretinal interface defects, ellipsoid zone status, retinal layer morphological disorder (DRIL), macular and subretinal edema status, and type of edema present. cystoid, diffuse) were evaluated. Ultra-wide field FFA (Optos, California, Optos PLC, Dunfermline, UK) was performed to evaluate the presence of ischemia, ischemic index, deterioration in the foveal avascular zone, and optic disc diameters. Pathologies at the vitreoretinal interface were evaluated with OCT. OCT also evaluated the presence of DRIL, the status of the ellipsoid zone, and the presence of serous retinal detachment. EZ was evaluated in the 1mm area centered on the fovea and was classified as intact or defective. In accordance with the purpose of the study, patients were grouped as decreased, unchanged and increased vision, and their relations with other parameters were examined. Correlation analyzes of best corrected visual acuity (BCVA) and other parameters were performed. The relationships between the gender of the patients and other parameters were examined. Finally, the changes within the OCT data and their changes according to the treatments applied were examined. 5 Results: Of the patients, 94 (52.2%) were female and 86 (47.8%) were male, with a mean age of 67.32 ± 10.7 years. The mean follow-up period of the patients was 48.3±27.6 months. Branch vein occlusion was observed in 123 (68.3%) patients, while 57 (31.7%) patients had central retinal vein occlusion. While 64 patients (52.0%) of BRVO patients were ischemic type, 59 patients (48.0%) were non-ischemic type. While 35 (61.4%) of CRVT patients were ischemic type, 22 (38.6%) were non-ischemic type. While the mean central macular thickness was 437.9±272.8 µm at the first visit, it was 283.6±143.4 µm at the last visit. The mean ischemic index of all patients was 0.3±0.24(0-0.93), while it was 0.273(0-0.93) in those who had RDVT and 0.253 (0- 0.85) in those who had CRVT. ERM was observed in 43 (23.9%), VMT in 1 (0.6%), and ERM+VMT in 1 (0.6%) patient, while no interfacial disorder was observed in 135 (75.0%) patients. While the ellipsoid zone could be selected in 76 (40.6%) patients, it could not be selected in 104 (57.8%) patients. While DRIL was present in 107 (59.4%) patients, DRIL was not observed in 73 (40.6%) patients. While macular edema was present in 119 (66.1%) patients, it was not observed in 61 (33.9%) patients. While 57 (31.2%) patients had cystoid type macular edema, 62 (34.4%) patients had diffuse type macular edema. Serous macular detachment was present in 87 (48.3%) patients, but not in 93 (51.7%) patients. While 44 (24.5%) patients did not receive any injection therapy, 27 (15.0%) patients received only steroid injection (subtenon triamcinolone or ozurdex), 63 (35.0%) patients received only anti-VEGF therapy and 46 (25%) ,5) the patient received both steroid and anti-VEGF injection therapy. BCVA decreased in 68 (37.7%) patients, remained unchanged in 28 (15.6%) and increased in 84 (46.7%) patients. While the mean BCVA was 0.92±0.77 logmar in the affected eye at the first visit, the BCVA was 0.91±0.93 logmar at the last visit. Conclusion: The low central macular thickness value measured at the time of admission and the presence of cystoid type macular edema rather than diffuse type may be good indicators of good prognosis in the estimation of BCVA at the last visit.