Intervening to urban decline by urban design tools in walled cities: Lefkoşa
Kentsel tasarım araçlarının duvarlı kentlerde kentsel gerilemeye müdahalesi: Lefkoşa
- Tez No: 464756
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİLE NİL UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Urban decline, historical urban quarters, Lefkoşa, Walled Cities, Urban revitalization, Urban Design, Kentsel gerileme, tarihi kent parçaları, Lefkoşa, Surlu Kentler, Kentsel canlandırma, Kentsel Tasarım
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Urban decline in walled cities has been condemned to be a significant phenomenon in different fields as political economy, urban design, city planning and urban sociology. The aim of the study is to determine the association between physical urban space and social urban space in declined walled cities and handle the fact of urban decline in a two dimensional point of view by examining both the social space and physical space as well as the part and the whole in an integrated approach. The integration of social policy and urban design in walled cities is a new issue in urban planning that this study puts arguments on the analysis and solutions to urban decline by respecting both social and physical space via the case study of the Walled City of Lefkoşa. The main aim of the study is to determine whether urban decline can be solved or prevented via urban design tools. In order to sustain the sole aim, the features and causative forces of urban decline are investigated. Afterwards, solutions to urban decline including the role of urban design are investigated in general context and in historical urban quarters respectively. To narrow down to focus of the study, the research is concentrated in the concept of wall, the types of walled cities, their decline features and solutions via urban design approaches. Under the light of mentioned research findings, the decline and urban design features of the walled city of Lefkoşa were discussed. At the end, the study suggests further recommendations in terms of urban design to prevent urban decline for the walled city of Lefkoşa.
Özet (Çeviri)
Surlu kentlerde kentsel gerileme ekonomik politika, kentsel tasarım, şehir planlama ve kent sosyolojisi gibi birçok alanda önemli bir olgu olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmanın amacı surlu kentlerin gerilemesinde sosyal mekan ve fiziksel mekan arasındaki ilişkinin bütünleşik olarak olarak ele alınmasıdır. Surlu kentlerde sosyal politika ile kentsel tasarımın bütünleştilmesi yeni bir çalışma alanıdır. Bu çalışma sosyal ve fiziki mekanın gözetilerek kentsel gerilemenin surlu kentlerde irdelenmesi ve çözüm üretilmesini Lefkoşa Surlariçi çalışması ile incelemektedir.Çalışmanın temel amacı kentsel gerilemenin kentsel tasarım araçlarıyla çözümlenebileceği veya engellenebileceğinin irdelenmesidir. Çalışmanın temel amacına ulaşmak için kentsel gerilemenin göstergeleri ve tetikleyici faktöleri irdelenmiştir. Sonrasında, kentsel gerilemeye yönelik çözümler hem genel çerçevede hem de tarihi kent parçaları özelinde incelenmiştir. Çalışmanın odağını daraltmak amacıyla araştırma duvar kavramı, duvarlı kent çeşitleri ve duvarlı kentlerde kentsel gerileme emareleri ile bunlara yönelik üretilen kentsel tasarım çözümlerine odaklanılmıştır. Araştırma sonuçlarının ışığında, Lefkoşa Surlariçi'nde kentsel gerilme süreci ve alanın kentsel tasarım değerleri tartışılmıştır. Çalışmanın sonunda kentsel gerilemenin kentsel tasarım araçlarıyla önlenmesine yönelik öneriler tartışılmıştır.