Konaklama işletmelerinde örgütsel kültür ve personel motivasyonu ilişkisi; İstanbul'da beş yıldızlı zincir otellerde alan araştırması
The relationship between organizational culture and employee motivation: an emprical study on five star chain hotels in Istanbul
  1. Tez No: 464767
  2. Yazar: ZELİHA KARAOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEHNAZ DEMİRKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt Kültürü, Motivasyon, İnsan Kaynakları, Konaklama İşletmeleri, Zincir Oteller, İstanbul, organization culture, motivation, human resources, hospitality industry, chain hotels, Istanbul
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Örgüt, belirli bir amaç veya hedef için bir araya gelmiş insan topluluğudur. Dolayısıyla bu topluluk içindeki insanların ne hissettiği, ne düşündüğü, ne şekilde davrandıkları ve örgüt için ne kadar verimli olup olmadıkları önem taşımaktadır. Örgüt açısından en önemli unsur insan, yani işgörendir. İnsanın önemli bir etken olması, işgörenin motive olması gerekliliğini gösterir. İşgörenin motive olması, işini daha iyi yapması ve dolayısyla örgütün daha verimli olması anlamına gelmektedir. Konaklama işletmeleri incelendiğinde, örgüt kültürü stratejik anlamda önem taşımaktadır. Örgüt kültürünün sağlanması iç ve dış müşterilerin mutlu olması ile ilgilidir. İç müşteriler otel çalışanlarıdır. Dolayısıyla, konaklama işletmelerinin diğer örgütlere karşı rekabet avantajı sağlayabilmesi için işgörenlerinin motivasyonunun ön planda tutulması gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, bir hizmet sektörü olan otellerde, işgörenlerin önemini vurgulamak ve işgörenlerin motivasyonunu sağlamak amacıyla uygulanması gereken yöntemlerin araştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda, öncelikle yazın taraması yapılmış, daha sonra İstanbul'daki beş yıldızlı zincir oteller araştırma alanı seçilerek konaklama işletmelerinin örgütsel kültürleri ile işgörenlerin motivasyonu ilişkisini incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Organizations are defined as a community of people that come together for a specific purpose. Consequently it is important to examine what the members think, behave and feel in order to determine the overall efficiency and effectiveness of the organization. Its people are the most valuable assets for any organization. Therefore the staff in any organization should be motivated. The motivation of staff is crucial for a better organizational environment and productivity. The organizational culture is particularly important for hospitality industry. Attainment of organization culture is only possible by satisfied internal and external customers. Thus in order to create and sustain competitive advantage the staff (internal customers) should be motivated. The main purpose of this study is to emphasize the importance of employees as well as to identify the methods to be applied to motivate employees in hospitality which is a service industry. Services are human intensive and employees are considered as a part of the product. In order to reach this objective a field research was conducted with the staff of five star hotels in Istanbul in order to determine the relationship with dimensions of organizational culture and motivation of employees using constructs and scales suggested in literature.