Karbapenemlere dirençli enterobacter spp. klinik izolatlarının karbapenemazlarının karekterizasyonu ve moleküler epidemiyolojisi
The characterization and molecular epidemiology of carbapenem resistant enterobacter spp. clinical isolates
- Tez No: 464766
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÇİN BAYRAMOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Enterobacter spp, Karbapenem direnci, PCR, blaIMI, blaNMC, blaKPC, blaIMP, blaVIM, blaNDM, blaOXA-48, PFGE, Enterobacter spp, Carbapenem resistance, PCR, blaIMI, blaNMC, blaKPC, blaIMP, blaVIM, blaNDM, blaOXA-48, PFGE
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Çoklu ilaca dirençli Gram negatif bakterilerle meydana gelen nazokomiyal enfeksiyonlar son yıllarda giderek artan oranlarda bildirilmektedir ve bu tür enfeksiyonların tedavisinde kullanılan antibiyotikler arasında karbapenemler ilk sırada yer almaktadır. Enterobacter spp.'de gittikçe artan oranda bildirilen karbapenemazlar karbapenemler dahil tüm beta laktam antibiyotiklere dirence neden olmaktadır. Karbapenemazların bir kısmı aktarılabilir direnç genleri aracılığı ile yayıldığı için epidemiyolojik öneme sahiptir. Ayrıca karbapenemaz üreten suşlar diğer antibiyotik direnç genlerini de beraberinde taşıyabilirler. Çalışmamızda hastanemizde çeşitli klinik örneklerden izole edilen karbapenem dirençli Enterobacter spp. izolatlarında çeşitli karbapenemaz enzimlerinin varlığının, dağılımının, ve enzim üreten izolatlar arasında epidemiyolojik ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Hastanemiz Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Hasta Hizmetleri Laboratuvarına 2008 Ocak-2013 Ocak tarihleri arasında gönderilmiş olan hasta örneklerinden izole edilen karbapenem orta duyarlı ve dirençli Enterobacter spp. izolatları çalışmaya alınmıştır. Enterobacter spp. izolatlarında PCR yöntemi ile blaIMI, blaNMC, blaKPC, blaIMP, blaVIM, blaNDM ve blaOXA-48 genleri araştırılmıştır. Çalışmaya alınan 65 Enterobacter spp. izolatının yedisinde VIM, beşinde OXA-48, üçünde IMP ve birinde VIM ve OXA-48 olmak üzere toplam 16 izolatta karbapenemaz saptanmıştır. İzolatların hiçbirinde blaIMI, blaNMC, blaKPC, ve blaNDM geni saptanmamıştır. PFGE sonuçlarına göre karbapenemaz saptanan 16 Enterobacter spp. izolatı 15 farklı PFGE paterni oluşturmuştur. Bu izolatlardan OXA-48 pozitif olan iki izolatın PFGE ile aynı bant paternine sahip olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak çalışmamız dünyada VIM ve OXA-48 birlikte pozitif bulunan Enterobacter spp. izolatının rapor edildiği ilk çalışmadır. Ülkemizde karbapenem direnci ile ilgili Enterobacter spp. izolatları ile yapılan en kapsamlı çalışma olarak ulusal ve uluslararası epidemiyolojik veri sağlayacaktır. Ayrıca hastanemizde dirençli suşların yayılımının önlenmesinde, enfeksiyon kontrol önlemlerinin alınmasında ve ampirik antibiyotik tedavisinin planlanmasında yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Nosocomial infections caused by multidrug resistant Gram negative bacteria have been reported in increasing rates over the past few years and carbapenems are among the primary antibiotics used in the treatment of these kinds of infections. An increased rate of carbapenamase among Enterobacter spp. is causing resistance against beta lactam antibiotics, including carbapenems. Some carbapenamases are disseminated via transmissable resistance genes and are therefore of epidemiologic importance. In addition to this, carbapenamase producing strains may also carry other anitbiotic resistance genes. The aim of our study was to investigate the existence and distribution of various carbapenemase enzymes and the epidemiologic relationship between enzyme producing isolates among those that were insulated from carbapenem resistant Enterobacter spp. isolates obtained from various clinical samples at our hospital. Carbapenem-intermediate and resistant Enterobacter spp. isolates obtained from patient samples sent to the Medical Microbiology Department Patient Service Laboratory of our hospital between January 2008 & January 2013 were included in the study. blaIMI, blaNMC, blaKPC, blaIMP, blaVIM, blaNDM and blaOXA-48 genes were investigated in Enterobacter spp. isolates via PCR methods. Of the 65 Enterobacter spp. isolates included in this study carbapenamase was detected in a total of 16 isolates (seven VIM, five OXA-48, three IMP and one VIM and OXA-48). blaIMI, blaNMC, blaKPC, and blaNDM genes were not detected in any of the isolates. According to PFGE results the 16 Enterobacter spp. isolates that carbapenamase was detected in showed 15 different PFGE patterns. Two of these OXA-48 positive isolates were found to have the same banding pattern as PFGE. In conclusion, our study is the first in the world to report an Enterobacter spp. isolate that is both VIM and OXA-48 positive. As the most comprehensive study on Enterobacter spp. isolates to have taken place in our country it will provide national and international epidemiologic data. It will also help prevent the dissemination of resistant strains, take infection control precautions and plan ampiric antibiotic treatment within our hospital.