İlaç DNA etkileşiminin elektrokimyasal sensörler ile incelenmesi ve geliştirilmesi
Analaysing and developing medicine-DNA interaction with electrochemical sensors
  1. Tez No: 414382
  2. Yazar: EBRU POLAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADİL ELİK, DOÇ. DR. GÜLTEKİN GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrokimyasal DNA Biyosensörleri, Kalem Grafit Elektrot (PGE), Diferansiyel Puls Voltametrisi (DPV)
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Anti kanser ilaçların DNA ile etkileşimlerinin biyosensörler ile tespit edilmesine yönelik çalışmalar son yıllarda önem kazanmıştır. Çalışmamızda antikanser ilaç olan Epirubicin'in DNA ile etkileşmesi elektrokimyasal yöntemlerle; kalem grafit elektrot kullanılarak incelendi. Epirubicin'in Calp Thymus'dan (ct) izole edilmiş tek sarmal ct-DNA (ct-ssDNA) ve çift sarmal ctDNA (ct-ds-DNA) ile elektrot yüzeyinde veya çözeltide etkileşimleri ctDNA'larda bulunan guanin bazındaki yükseltgenme sinyalinde meydana gelen değişimler incelendi. Çalışmamızda difarensiyel puls voltametri tekniği kullanıldı. Elektrotlara immobilize edilen ct-DNA'ların derişimleri, ct-DNA ile etkileşen ilaç derişimi ve etkileşim süresi gibi parametreler kalem grafit elektrot (PGE) ile optimize edildi, tayin sınırları belirlendi ve sonuçlar yorumlandı. Çalışmamızda sonuç olarak, üretimi yapılacak olan ilaçların tasarımına fayda sağlayacağına ve yeni sentezlenen ilaçların DNA ile olan etkileşim mekanizmalarının aydınlatılmasına imkan sağlayacağına inanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The studies that dealine with the confirmation of the interaction of anticancer drugs with DNA have gained much more importance in recent years. In our study,the interaction of Epirubicin, an anticancer drug, with DNA was examined with electrochemical methods using pencil graphite electrode. Differential pulse voltammetry technique (DPV) was employed in our study. The parameters such as the concentrations of ct-DNA immobilized on electrodes, Drug concentrations interacting with ct-DNA and its interaction periods of time were optimized using pencil graphite electrode.The limit of quantification was determined and the result were explicated. The study aims to contribute to the designing process of the drugs to be produced and to the elucidation of the interaction mechanisms between the newly- synthesised drugs and DNA. KeyWords: Electrochemical DNA Biosensor, Pencil Graphite Electrode (PGE), Differential Puls Voltammetry (DPV)