Sitokrom p450 monooksijenaz enzim sistemine ait cyp2d6 gen polimorfizmi ve meme karsinoma arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of relationship between breast cancer and cyp2d6 gene which belongs cytochrome p450 enzyme family
  1. Tez No: 464824
  2. Yazar: CANSU ERYILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY İSBİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, CYP2D6, CYP24A1, polimorfizm, östrojen, D Vitamini, Breast Cancer, CYP2D6, CYP24A1, polymorphism, estrogen, Vitamin D
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Meme kanseri dünyada kadınlar arasında en sık görülen maling tümör olup, kadınlarda görülen tüm kanserlerin yaklaşık %30'unu oluşturmaktadır. Meme kanseri memenin yapısında meydana gelen kötü huylu bir gelişim olarak tanımlanmakta, kadınlarda yalnız en çok görülen kanser türü olarak değil, aynı zamanda birçok ülkede özellikle de batı ülkelerinde kanserden olan ölümlerin başlıca nedenleri arasında yer almaktadır. Gerek kanser ilaçlarının gerekse diğer hastalıkların tedavisinde kulllanılan ilaçların metabolize edilmesi sırasında sitokrom P450 enzim ailesi işlev görmektedir. Bu enzimlerde var olan mutasyonlar enzimlerin fonksiyonel aktivitelerini değiştirerek enzimlerin işlevlerini doğru bir biçimde yapamamalarına neden olur. Bu çalışmada meme kanseri tedavisi ile doğrudan ilişkisi olduğu düşünülen CYP2D6 geni polimorfizmi ve D vitamininin aktivitesinin ayarlanmasında görev yapan CYP24A1 enzimini sentezleyen CYP24A1 geni üzerindeki polimorfizmlerin meme kanseri ile ilişkisi ve bu genlerde bulunan olası polimorfizmlerin birbirleri ile ilişkisi incelenmiştir. Çalışmamızda 60 meme kanseri, 60 sağlıklı kontrol örneğinden elde edilen DNA'larda Hakiki zamanlı PZR yöntemi ile CYP2D6 (rs3892097) ve CYP24A1 (rs2248137) genlerinde polimorfizmlere bakılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre; CYP2D6 ve CYP24A1 genleri için hasta ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlılık bulunamamıştır. Ancak hasta ve kontrol gruplarına daha fazla birey dahil edilmesi ile yapılacak ileri çalışmaların, meme kanseri tedavisiyle CYP2D6 gen polimorfizmi ilişkisinin aydınlatılacağı görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most frequent malignant tumor in world among women and it constitutes about 30 % in all cancer which occur in women. Breast cancer is identified as a malignant occurrence in breast. This cancer is not just most common cancer among women it is also most common terminal cancer type especially in European country. Medicine which is used both in cancer therapy and the other treatment is metabolized by P450 enzyme family. Any possible mutation which occur in this enzyme can alter the activation of this enzyme and this case may prevent to working process of P450 enzymes. Aim of this study was to investigate to relationship between breast cancer and polymorphism of CYP2D6 gene which has direct relationship with therapy of breast cancer and polymorphisms of CYP24A1 gene which encodes to enzyme that has role in activation in vitamin D process. In the present study, DNAs, isolated from 60 breast cancer patients and 60 healthy individuals, were investigated in CYP2D6 (rs3892097) and CYP24A1 (rs2248137) genes polymorphisms through the real-time PCR based method. According to the results, statistically significant difference was not observed in CYP2D6 (rs3892097) and CYP24A1 (rs2248137) genes polymorphisms between patients and healthy control group. Although statistically significant difference could not be observed, we think that the relationship between CYP2D6 and treatment of breast cancer will be illuminated by using increased number of patients and control.