Ortaokul öğrencilerinin insan haklarına yönelik tutumlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Secondary school students' attitudes toward human rights investigation of certain variables
- Tez No: 464828
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP ERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İnsan Hakları, Tutum, İnsan Haklarına Yönelik Tutum, Değişken, HumanRights, Attitude, Attitude towards Human Rights, Variable
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
insan hakları eğitimi, sosyal bilgiler öğretim programlarında yoğun bir şekilde ele alınmaya başlanmıştır. Demokratik standartların yükseltilmesinde ve bilinçli yurttaşın inşasında insan hakları eğitiminin önemi büyüktür. Ancak öğrencilerimizin insan haklarına karşı tutumlarının yeterince pozitif olup olmadığı soru konusudur. Bu çalışmanın amacı; ortaokul öğrencilerinin insan haklarına yönelik tutumlarını çeşitli değişkenler açısından incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu; 2014-2015 eğitim- öğretim yılında Sivas il merkezinde bulunan dört ortaokul kurumunda öğrenim görmekte olan 690 öğrenci oluşturmaktadır. Ortaokul öğrencilerinin insan haklarına yönelik tutumlarını çeşitli değişkenler açısından inceleyen bu araştırmada veriler Ercan, Demir ve Yaman (2015) tarafından geliştirilen 21 maddelik“İnsan Hakları Tutum Ölçeği”ve 11 maddeden oluşan kişisel bilgi formu uygulanarak toplanmıştır. Veri toplama araçlarının uygulanmasından sonra elde edilen veriler SPSS Statistic 18 paket programı kullanılarak bilgisayar ortamında istatistiksel işleme tabi tutulmuş; bu bağlamda verilerin frekans ve yüzde değerleri hesaplanmış, değişkenlerin durumuna göre aritmetik ortalama, standart sapma, bağımsız gruplar için t-testi, tek yönlü varyans analizi ve Tukey HSD testleri yapılmıştır. Yapılan analizlerle öğrencilerin insan haklarına yönelik tutumları farklı değişkenler açısından değerlendirilmiştir. Sonuç olarak; ortaokul öğrencilerinin insan haklarına yönelik tutumlarında cinsiyet, öğrencilerin kitap okuma sıklığı, günlük internete girme sıklığı, en sevdikleri ders ve sosyal bilgiler öğretmeninin cinsiyeti değişkenine göre farklılıklar gösterirken; bilgisayarlarının olup olmaması, anne eğitim durumu, baba eğitim durumu, aile aylık geliri, en sevmedikleri ders ve kendilerine ait bir çalışma odasının olup olmaması değişkenlerine göre ise anlamlı bir farklılık göstermemektedir. vi
Özet (Çeviri)
Recently human rights education has begun to be handled intensively in the curriculum of social studies. Human rights education is very important in raising democratic standards and in training conscious citizens. However, whether attitudes of our students against human rights are positive enough or not is a discussion topic. The aim of this study is to examine the attitudes of secondary school students towards human rights in terms of various variables. The study group is composed of 690 students attending four different secondary in the county town of Sivas province in 2014 – 2015 academic year. In this study which examines the attitudes of secondary school students towards human rights in terms of various variables, the data was collected by administrating 21- article HR (Human Rights) attitude scale and 11-article personal information form, which were developed by Ercan, Demir and Yaman (2015). After data collection tools were administrated, obtained data were processed by using SPSS Statistic 18 package programme in computer environment. In this context, frequency and percentage values of the data were calculated, t-test for independent groups, one-way analysis of variance and Tukey's HSD test was done. Attitudes of students towards human rights were evaluated in terms of different variables through the analysis carried out. As a result it was seen that whereas attitudes of secondary school students towards human rights varied according to their gender, reading habits, daily internet usage frequency, their favourite lesson and to the gender of social studies teacher variables, their attitudes did not show significant difference according to whether they have a computer or not, mother/father education level, monthly family income, the lessons that they dislike most and whether they have their own study rooms or not variables, are not very different.