Antifungal etkili bir termosensitif jel formülasyonunun geliştirilmesi, kontrol ve analizlerinin ratlarda değerlendirilmesi
Development of an antifungal effective thermosensitive gel formulation, evaluation of analysis and controls in rats
- Tez No: 464929
- Danışmanlar: UZMAN CANSEL KÖSE ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Oksikonazol Nitrat, Termosensitif Jel, In Situ, Antifungal, Oxiconazole Nitrate, Thermosensitive Gel, In situ, Antifungal
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Yüzeyel mantar enfeksiyonları hemen her yaştaki hasta grubunda özellikle de çalışma koşullarının zorluğu nedeniyle genel hijyen kurallarına dikkat edemeyen kişilerde görülebilen, genellikle Candida türlerinin neden olduğu mikotik bir enfeksiyon çeşididir. Bu çalışmanın amacı; yüzeyel mantar enfeksiyonlarında kullanılmak üzere uygulama bölgesinde jelleşme gösterebilen ısıya duyarlı bir jel formülasyonu hazırlamak ve bu hazırlanan formülasyonun kontrol ve etkinliklerinin in vitro ve in vivo koşullarda değerlendirilerek antifungal etkinlikte alternatif dozaj şekillerinin geliştirilmesine katkıda bulunmaktır. Türkiye İlaç Piyasasında hâlihazırda antifungal özellikte herhangi bir termosenstif jel bulunmaması ve konvansiyonel yöntemlerle hazırlanan dozaj şekillerinin tedavideki başarı oranının yüksek olması nedeniyle formülasyonlarda kullanılacak etken madde olarak oksikonazol nitrat seçilmiştir. In vitro analizler sonrasında en iyi etkinliğe sahip iki termosensitif jel hem kendi arasında hem de piyasa preparatı ile kıyaslanarak ratlar üzerinde değerlendirilmiş ve in vivo çalışmalar kaydedilmiştir. Bu çalışmada, geliştirilen formülasyonların kontrol ve analizlerinin in vitro ve in vivo koşullarda değerlendirilmesi yapılarak yüzeyel mantar enfeksiyonlarının tedavisinde etkin bir şekilde kullanılabileceği, hasta uyuncu açısından yüksek ve konvansiyonel preparatlara göre alternatif olabileceği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Superficial fungal infections that can be seen in almost every age group of patients, especially in people who are not able to pay attention to hygiene due to the difficulty of working conditions is generally a type of mycotic infections caused by Candida species. The purpose of this study is to prepare a thermosensitive gel formulation which can become gelling in the application area to be used for superficial fungal infections, and contribute to the development of alternative dosage forms in the antifungal activity by evaluating the control and efficacy of this prepared formulation in in vitro and in vivo conditions. The absence of any thermosensitive gel in Turkey Pharmaceutical Market that already has the antifungal properties and that dosage forms prepared with conventional methods have a high rate of success in the treatment therefore, oxiconazole nitrate is selected as the active ingredient to be used in the formulations. After in vitro assay, two thermosensitive gels that have the best activity have been evaluated on rats in comparison with both among themselves and the market preparate, and in vivo studies have been reported. In this study, it is considered that the formulations that have been developed, can be used in the treatment of superficial fungal infections effectively after the evaluation of their control and assay has been made in in vitro and in vivo conditions, and can be high in terms of patient compliance and an alternative according to conventional preparates.