Meme kanserli kadınlarda yaşam kalitesi ve algılanan aile destek düzeyinin belirlenmesi
Determination of quality of life and perceived level of family support in women with breast cancer
  1. Tez No: 464930
  2. Yazar: GAMZE KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEHER BELGÜZAR KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: kadın, meme kanseri, yaşam kalitesi, aile desteği, women, breast cancer, quality of life, family support
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma, meme kanserli kadınlarda yaşam kalitesi ve algılanan aile destek düzeyini belirlemek amacıyla kesitsel olarak yapılmıştır. Ayrıca çalışmada, meme kanserli kadın hastaların sosyodemografik ve tıbbi özelliklerinin yaşam kalitesine etkisini incelemek amaçlanmıştır. Araştırma Kasım 2015 - Nisan 2016 tarihleri arasında GATA Tıbbi Onkoloji BD. Kliniğinde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini belirtilen tarihler arasında GATA Tıbbi Onkoloji BD. klinik ve polikliniğine başvuran 88 meme kanserli kadın hasta oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak hastaların sosyodemografik ve tıbbi özelliklerinin belirlenmesi için veri toplama formu, Avrupa Kanser Araştırma ve Tedavi Organizasyonu Yaşam Kalitesi Ölçeği (EORTC QLQ-C30 version 3.0), meme kanseri modülü yaşam kalitesi ölçeği (EORTC QLQ-BR23) ve 'Algılanan Aile Destek Ölçeği' (AADÖ) kullanılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda, EORTC C30 Kanser Yaşam Kalitesi Ölçeği Fonksiyonel Skala Alt Ölçeği bölümünden en yüksek puanı emosyonel fonksiyondan, en düşük puanı ise kognitif fonksiyondan aldıkları, EORTC C30 Kanser Yaşam Kalitesi Ölçeği Semptom Skala Alt Ölçeği bölümünde ise en yoğun görülen semptom halsizlik olarak görülmüştür. Katılımcıların EORTC BR23 Meme Kanseri Modülü Yaşam Kalitesi Ölçeği Fonksiyonel Skala Alt Ölçeğinden en yüksek puanı gelecek endişesi maddesinden aldıkları, en düşük puanı seksüel fonksiyon maddesinden aldıkları, EORTC BR23 Meme Kanseri Modülü Yaşam Kalitesi Ölçeği Semptom Skala Alt Ölçeğinden ise en çok görülen semptom saç kaybına bağlı üzüntü olduğu görülmüştür. Katılımcıların algılanan aile desteklerinin yüksek olduğu görülmüştür. Ailesi ile birlikte yaşayan katılımcıların EORTC C-30 Kanser Yaşam Kalitesi Ölçeği Fonksiyonel Skala Alt Ölçeği emosyonel fonksiyon durumlarının tek yaşayanlara göre daha iyi olduğu görülmüştür (p˂0.05). Birinci derece akrabasında meme kanseri bulunan hastaların sistemik tedavi yan etkilerini daha çok yaşadıkları görülmüştür (p˂0.05). Katılımcıların aile destek düzeyi ile fiziksel fonksiyon arasında negatif yönlü bir ilişki saptanmıştır (p˂0.05). Katılımcıların aile destek düzeyi ile maddi zorluk alanında negatif yönlü bir ilişki saptanmıştır (p˂0.05). Katılımcıların aile destek düzeyi ile kol semptomları arasında negatif yönlü bir ilişki saptanmıştır (p˂0.05). Meme kanserli kadınların aile destek düzeyinin artırılarak gerektiğinde profesyonel destek sağlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study has been performed in order to determine the quality of life and perceived level of family support in women with breast cancer in a cross-sectional way. Also, in the study, it has been aimed to examine the impact of socio-demographic and medical characteristics of female patients with breast cancer on the quality of their life. The research was carried out in Gulhane Military Medical Academy Medical Oncology Department Clinic between November 2015 and April 2016. Sample of the research consists of 88 female patients with breast cancer who applied to Gulhane Military Medical Academy Medical Oncology Department Clinic and Polyclinic between the abovementioned dates. Data collection form to determine the socio-demographic and medical characteristics of the patients, European Organization for Research and Treatment of Cancer Quality of Life Scale (EORTC QLQ-C30 version 3.0), Breast Cancer Module Quality of Life Scale (EORTC QLQ-BR23) and 'Perceived Family Support Scale' (PFSS) have been used as data collection tools in the research. As a result of this study, it is concluded that the emotional function gets the highest score and the cognitive function gets the lowest score in the Functional Subscale Section of EORTC C30 Quality of Life of Cancer Patients Scale, while the most intensely observed symptom is fatigue in Symptom Subscale Section of EORTC C30 Quality of Life of Cancer Patients. It is also concluded that the participants get the highest score from future anxiety and the lowest score from sexual function in EORTC BR23 Breast Cancer Module Quality of Life Scale Functional Subscale whereas the mostly observed symptom is sadness emanating from loss of hair in EORTC BR23 Breast Cancer Module Quality of Life Scale Symptom Subscale. It is concluded that the perceived family support of the participants is high. It is concluded that participants who live with their families have higher EORTC C-30 Quality of Life of Cancer Patients Scale Functional Subscale emotional function conditions compared to those who live alone (p˂0.05). It is concluded that patients who have first degree relative(s) with breast cancer experience side effects of systemic treatment more (p˂0.05). A negative relationship has been detected between family support level of the participants and physical function (p˂0.05). A negative relationship has been detected between family support level of the participants and financial difficulties (p˂0.05). A negative relationship has been detected between family support level of the participants and an arm symptoms (p˂0.05). Family support of women with breast cancer by increasing the level of the provision of professional support when needed is recommended.