Assessment of urban expansion impacting on land surface temperature, using remote sensing techniqiue integrating with GIS in Shaqlawa, Erbil, Iraq
Shaqlawa, Erbil, Irak'ta uzaktan algılama tekniği entegrasyonunu CBS ile kullanarak kara yüzey sıcaklığına yönelik kentsel eksiklik etkinliğinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 465095
  2. Yazar: HEWA A.ABDULRAHMAN ABDULRAHMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞATAY TANRIVERDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi kullanımı / arazi örtüsü, LST, Termal bant, Landsat, CBS, Land use/land cover, LST, Thermal band, Landsat, GIS
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırma Erbil Şehrindeki şehrin genişlemesinin tespiti ve değerlendirilmesi ile bunun 1990 ila 2013 yılları arasında LST üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi için CBS verileri ile entegre olan Landsat-5 TM görüntü veri kaydı ile tekniklerinin kullanılmasıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmamızın amacı Shaqlawa Şehri ilçeleri ve çevre alanlarına uzamsal dağılımı değerlendirmek ve analiz etmek olup LST ile diğer farklı arazi örtüsü türleri arasındaki ilişkinin de araştırılmasını içermektedir. Bu çalışmamız farklı arazi örtüsü türlerinin sınıflandırılmasında ve arazi örtüsü sınıfları açısından değişikliklerin tespiti için denetimli bir sınıflandırma uygulanmıştır. Daha sonra çalışma sahası için LST elde edilmesi için bölünmüşpencere algoritmasından yararlanılmıştır. Sonuçlar kentsel arazi örtüsü anlamında genişve hızlı bir yayılmanın bu bölgede gerçekleştiğini göstermektedir. Bu 1990'de %5.98 iken 2013 yılında %17.62'ye yükselmiştir. Buna ilaveten 1990 ila 2013 yılları arasında yoğun bitki örtüsü artışı olmuş bu da sırası ile %31.69 ve %14.54 oranlarına sahiptir. Ayrıca, uzamsal LST dağılımı şehir ilçelerinde eşit ve eş merkezli gerçekleşmemiştir. Şehir çevresinde yeni yapılanan ilçeler eskiden kurulu bulunan ilçelere nazaran en yüksek LST düzeyini göstermiş ancak her iki yıllarda da en sıcak yüzeye sahip bölümler şehir dışındaki alanlarda yoğunlaşmıştır. Ayrıca araştırma uzamsal LST dağılımının çeşitli olduğunu ve arazi örtüsü sınıflarında farklılık gösterdiğini ortaya koymuştur. En düşük LST su ve yoğun bitki örtüsü sınıfta görülürken su kütlesi 25ºC ve 28ºC sıcaklıkta ve yoğun bitki örtüsü bulunan yerlerde sırasıyla 1990 ve 2013 yıllarında 30ºC ve 32ºC ölçülmüştür. Bunun aksine en yüksek LST (diğer sınıflar) 1990 ve 2013 yıllarında sırasıyla - 39ºC ve 42ºC olmuştur. Sonuç olarak bu araştırma Shaqlawa şehrindeki su kütlesi ile yeşil alanların yüzeylerin soğutulması ve hava sıcaklığının düşürülmesi sürecinde güçlü bir rol oynadığını ortaya oymuşve LST ile NDVI arasındaki korelasyon analizlerinden bu açıkça görülmüştür ve bu da her iki yıllarda da güçlü negative bir ortalama ortaya koymuştur. Özellikle sırası ile 1990 ve 2013 yıllarında bu değer - 0.86 ve - 0.82 olmuştur. Sonuç olarak uzak sensör cihazlarının kullanımı ve sonuçların CBS verileri ve teknikleri ile entegre edilmesi geliştirme süreçleri ve Shaqlawa Şehri içingelecekteki yerel ve bölgesel planlama açısından faydalı bir etki sağlayan en efektif araç olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research is an investigation using Landsat-5 TM imagery data integrated with GIS data and techniques in order to detect and evaluate the urban expansion of Shaqlawa, and its impact on LST between the years 1990 and 2013. The purpose of this study is to evaluate and analyze the LST based on the Shaqlawa City and surrounding areas, involving an investigation of the relationship between LST and different land cover types. In this study a supervised classification was used to classify different land cover types, and to detect any changes in terms of the land cover classes. Then, a Radiative Transfer Equation (RTE) was utilized to retrieve LST for the study area. The results indicate that a vast and fast expansion has taken place in this area in terms of urban land cover. This increased from 5.98% in 1990 to 17.62% in 2013. In addition, dense vegetation decreased noticeably between the years 1990 and 2013, which was 31.69% and 18.54% respectively. Furthermore, the results of LST regarding the city districts were non-equal and non-concentric. The newly built districts around the city recorded the highest LST compared with the older constructed districts, hence the hottest surface places were concentrated in areas outside the city for both years. Furthermore, this research revealed that the LST was various, due of the variation in land cover classes. As the lowest LST was recorded in the water, and dense vegetation was 30ºC and 32ºC in 1990 and 2013 respectively. In contrast, the highest LST was recorded in (Other classes) - 39ºC and 42ºC 'in 1990 and 2013 respectively. As a result, this research determined that the water body and green areas in Shaqlawa City have a powerful role to play in the process of cooling surfaces and lowering air temperatures, as is clearly shown from the results of the correlation analysis between LST and NDVI, which revealed a strong negative average for both years. Specifically this was -0.86 and -0.82 for 1990 and 2013 respectively. In conclusion, the utilization of remote sensing devices and integrating the results with GIS data and techniques was found to be the most effective tool in terms of having autilitarian impact on development processes and local and regional planning for Shaqlawa City in the future.