Determine the infiltration of different soil types by using GPS and GIS in Kapran watershed, Erbil
  1. Tez No: 465096
  2. Yazar: JAWHAR KAREEM SOFI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞATAY TANRIVERDİ, DR. SHERWAN SHARIF QURTAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: GPS, GIS, İnfiltrasyon, DEM, Morphometric analiz, Havza. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, GPS, GIS, Infiltration, DEM, Morphometric analysis, Watershed
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Çalışma alanı Erbil şehrinindeki Kapran mevsimsel akarsu havzası olup yaklaşık 593.8 km2 alandan oluşmaktadır. Alan geniş bir ova ile beraber doğusunda bulunan deniz seviyesinden 268 ve 789 m arasında yükseklikliğe erişen birkaç tepeden oluşmaktadır. İnfiltrasyon zemin yüzeyinden su giren süreçtir ve bu sürecin yoğunluğu infiltrasyon oranı olarak tanımlanır. İnfiltrasyon oranı, birim zamanda zemin yüzeyine dökülen suyun hacmine bölünmesiyle hesaplanır. Yüzey akışı, toprak erozyonu ve yeraltı sularının beslenmesi bu süreci etkiler. Toprak boyunca oluşan suyun infiltrasyonu çift halkalı infiltrasyonölçer denilen basit bir aletle etkilenebilir. Bu deney için 30 ve 60 cm çapında iki tür silindir alınmış ve 30-60 cm çift halkalı infiltrasyon ölçer ile test edilmiştir. Infiltrasyondan sonra suyun dikey olarak yayılması için çift halkalı infiltrasyon ölçer kullanılımıştır. Morfometrik analiz, homojen çökeltiler, hava koşullarına ve erozyona maruz kalmış materyaller, yüksek geçirgenliği ve orta derecedeki kabartmayı temsil etmektedir. Bu çalışmada, Kapran havzasının jeo-hidrolojik davranışını anlamak için Coğrafi Bilgi Sistemi (GIS) teknikleri kullanılarak morfometrik analiz yapılmış ve yeraltı sularını tanımlamak için bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Havzanın doğrusal, hava ve kabartma yönleri gibi çeşitli morfometrik parametreleri hesaplanmıştır. Bir drenaj havzasının morfometrik analizi için mevcut tüm drenajların tanımını gerektirir, akarsu havzasının sayısallaştırılması için Arc GIS 10.3 yazılımı kullanılarak GIS ortamında morfometrik analiz gerçekleştirilmiştir. Havzanın drenaj tabakası için dijital veri tabanı oluşturmak için semboller verilmiştir. Bu çalışmanın amacı, Mariotte şişesi ile GPS, GIS ve çift halkalı infiltrometre kullanarak Erbil kentindeki infiltrasyon oranını belirlemektir.
Özet (Çeviri)
The study area is about 593.8 km2, it is the basin of Kapran seasonal stream, the present study are covers the city of Erbil. The area is included of a broad plain and several hills to the east that reach between 268 and 789 m higher than sea level. Infiltration is the process of enters of water through the ground surface and the intensity of this process is identified as infiltration rate. The infiltration rate is calculated in to dividing volume of water poured per ground surface per unit of time. Surface runoff, Soil erosion and ground water recharge is influenced by this procedure. Infiltration of water through the soil can be affect by a simple implement called Double ring infiltrometer. Two types of cylinders are taken for this experiment of diameter 30 and 60 cm and they are test as 30-60 cm double ring infiltrometer. To spread the water vertically after infiltration was use double ring infiltrometer. The morphometric analysis is representing of homogenous deposits, materials subjected weathering and erosion, high permeability, and moderate relief. In the present study, morphometric analysis has been carried out using Geographical Information System (GIS) techniques to understanding the geo-hydrological behavior of Kapran basin and an experience has been made to identify the ground water. Various morphometric parameters such as linear, aerial and relief aspects of the basin were computed. Morphometric analysis of a drainage basin requires the description of all the present drainages, digitization of the stream basin was carried out for morphometric analysis in GIS environment using Arc GIS 10.3 software. The attributes were assigned to create the digital data base for drainage layer of the basin. The goals of this study are to identify infiltration rate in Erbil governorate, by using GPS, GIS and Double-ring infiltrometer with Mariotte bottle.