Ankyropetalum fenzl. bitkisinin bazı biyoaktif özelliklerinin araştırılması
The investigation of some bioactive properties of Anthropetalum fenzl (Caryophyllaceae) species
  1. Tez No: 465133
  2. Yazar: MEHTAP KUTLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZAN ÇÖMLEKCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Ankyropetalum, Antioxidant, Flavonoid, Phenolic, Antimicrobial, GC/MS
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada Ankyropetalum Fenzl Cinsi‟ ne ait Ankyropetalum gypsophiloides, Ankyropetalum reuteri, Ankyropetalum arsusianum türlerinin toprak üstü aksamlarının farklı ekstraktör (soksalet (SEC) ve ultrasonik su banyosu (USB)) ve farklı çözücüler (etanol ve metanol) kullanılarak elde edilen ekstraksiyonlarında toplam fenolik, flavanoid içerikleri ve antioksidan aktiviteleri ve yağ asidi bileşenleri araştırılmıĢtır. Ayrıca tüm bitki ekstraktlarının antimikrobiyal aktiviteleri oyuk agar (well-diffusion) metoduna göre araştırılmış olup, MIC ve MBC değerleri tespit edilmiştir. Biyoaktif madde içerikleri ve antimikrobiyal aktiviteler, kullanılan ekstraktör ve çözücüye göre farklılık göstermektedir. ÇalıĢmada A. arsusianum 1.41 mg/ml USB-metanolik estrakt değerinin, DPPH radikaline karşı en yüksek antiradikal aktivite gösterdiği tespit edilmiştir. A. arsusianum 42.06 μmol/g SEC-metanolik ekstraktı ile en yüksek FRAP antioksidan aktive değeri elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre A. gypsophiloides‟ in 3.56 mg/g SEC-metanolik ekstrakt değeri ile en yüksek flavonoid içeriğe sahip iken A. reuteri 0.62 mg/g değeri USB-etanol ekstrakt en düşük toplam flavonoid içeriğe sahip olduğu gözlenmiştir. ÇalıĢılan türler içerisinde, toplam fenolik madde içeriğinin en yüksek 52.75 mg GAE/g SEC-metanolik ekstrakt değeri ile A. reuteri‟de bulunduğu tespit edilmiştir. Antimikrobiyal aktivite acısından ise tüm bitkilerin metanol ekstraktları etanole gore daha güçlü antimikrobiyal aktiviteye sahiptir. Çalışılan mikroorganizmalardan B. subtilis, Escherichia coli, Enterococcus faecalis, Staphylococcus. aureus, Sarcina lutea ve Candida parapsilosis' e karşı tüm bitki ekstraktlarının inhibisyon etkileri olduğu görülmüştür. A. arsusianium, A.gypsophiloides ve A. reuteri bitkilerinin sabit yağ asidi kompozisyonları GC/MS analizleri sonucuna göre ana yağ asidi bileĢeni sırası ile %42.88, %23.66, %39.76 olarak nervonik asit bulunmuştur. Anahtar kemliler: Ankyropetalum, Antiosidan, Flavonoid, Fenolik, Antimikrobiyal, GC/MS
Özet (Çeviri)
In this study, total phenolic, flavonoid contents and antioxidant activities and composition of fatty acids from aerial parts of Ankyropetalum arsusianum, Ankyropetalum gypsophiloides, Ankyropetalum reuteri species, belonging to Anthropetalum FENZL (Caryophyllaceae) genus, from extracts obtained with different extraction methods (SEC (Sksolet (SEC) and Ultrasonic water bath (USB)) and solvents (ethanol and methanol) were investigated. Additionally, the antimicrobial activities of the extracts were also investigated according to well-diffusion method and MIC and MBC values were determined. Bioactive substance contents and antimicrobial effects varies according to used solvents and extraction methods. In the study, the USB-methanolic extract of A. arsusianium (1.41 mg / ml) showed the highest antiradical activity against DPPH radical. The highest FRAP antioxidant activity value was detected with A. arsusianum 42.06 μmol / g SEC-ethanol extract. According to the results, while A. gypsophiloides showed the highest flavonoid content with the 3.56 mg / g SEC ethanol extract value, A. reuteri showed the lowest total flavonoid content with the 0.62 mg / g USB-ethanol extract value. Among the plant species studied, A. reuteri was the highest total phenolic with 52.75 mg GAE / g SEC-in methanolic extract was determined. In terms of antimicrobial activity, methanol extracts of all plant samples have a strong antimicrobial activity compared to ethanol. Among the microorganisms all plant extracts had an inhibitory effect against Bacillus subtilis, Escherichia coli, Enterococcus faecalis, Staphylococcus aureus, Sarcina lutea and Candida parapsilosis. Inhibition of all the plant extracts have seen to be effects against the studied microorganisms the B. subtilis, E. coli, E. faecalis, S. aureus, S. lutea ve C. parapsilosis. Fixed oil compositions of A. arsusianum, A.gypsophiloides and A. reuteri plants according to GC / MS analyzes the main fixed oil component were found as nervonic acid 42.88%, 23.66% and 39.76%, respectively.