İzmir ilinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin ekonomik analizi ve sütün pazar arzı
Economic analysis of dairy cattle holdings and market supply of milk in Izmir province
  1. Tez No: 465138
  2. Yazar: FUNDA MAYDA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CUMA AKBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İzmir, Süt Sığırcılığı, Süt Üretimi, Sütün Pazarlanması, Izmir, dairy cattle, milk production, milk marketing
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Süt, insan vücudu için gerekli olan önemli besin ürünlerinden birisidir. Süt üretiminde en önemli hayvancılık faaliyeti süt sığırcılığıdır. Bu çalışmanın amacı, Ege Bölgesi'nin süt üretiminde önemli paya sahip olan İzmir ilinde bulunan süt sığırcılığı işletmelerinin sosyo-ekonomik ve üretim yapısı ile sütün pazara arzını ortaya koymaktır. Araştırmanın materyalini; 2014 yılında İzmir İlinde Tabakalı Tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen 102 üreticiden anket yoluyla elde edilen veriler oluşturmaktadır. İşletmelerde aile birey sayısının ortalama 4,09 olduğu tespit edilmiştir. İşletmecilerin ortalama 23,1 yıldır süt sığırcılığı ile uğraştığı belirlenmiştir. İşletme başına ortalama süt sığırı sayısı 25,7 baş olup, inek başına günlük süt veriminin 21,4 kg, bir laktasyon döneminde elde edilen süt miktarının 5711,8 kg/baş, ortalama sağım süresinin 266,9 gün olduğu belirlenmiştir. İşletmecilerin %96,4'ü Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine üye olduğu belirlenmiştir. Süt sığırcılığı sektöründe üreticilerin en büyük sorununun yem fiyatlarının yüksek olması (%52,9) olduğu tespit edilmiştir. Üreticilerin %39,4'ünün sütü toplayıcılara sattığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Milk is one of the most important nutrients needed for human body. In milk production the most important livestock sector is dairy cattle. The aim of this study is to reveal milk supply to the market, the socio-economic and production structure of the dairy cattle enterprises in İzmir province which has an important share in the milk production of the Aegean Region. The main material of the study was obtained from face to face surveys conducted with 102 producers calculated by stratified random sampling in İzmir province in 2014. It is determined that the average number of family members in the enterprises is 4,09. It is found that the producers have been doing business on dairy cattle for average 23,1 years. Average number of dairy cattle per enterprise is 25,7. The daily milk yield per cow is 21,4. The amount of milk obtained in a lactation period is 5711,8 kg per cow. Mean duration of milking is 266,9 days. It is determined that 96,4% of dairy cattle holdings are the members of Cattle Breeders' Association of Turkey. Moreover, 52,9% of the producers think that the biggest problem in dairy cattle industry is high feed prices. It is found that 39,4% of the producers sell milk to collectors.