Tarımsal danışmanlık hizmetinin tarımsal üretim üzerine etkilerinin analizi: Balıkesir ili örneği
The effects of agricultural consulting service on agricultural production: The case of Balikesir
- Tez No: 465183
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİT ÇOBANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tarımsal danışmanlık, etki değerleme, müdahale etkileri, tarımsal gelir, sürdürülebilirlik, Agricultural consultancy, impact assessment, treatment effects, agricultural income, sustainability
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Tarımsal Danışmanlık Hizmeti (TDH)'nin, tarımsal işletmelerde, üretim, verim ve dolayısıyla tarımsal gelir artışında önemli katkılar sunabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada Balıkesir ilinde, TDH'nden yararlanan ve yararlanmayan işletmeler, birçok değişken dikkate alınarak karşılaştırılmış ve karşıt durum etki değerleme yöntemi kullanılarak analiz yapılmıştır. Yörede, gayeli olarak belirlenmiş olan 143 işletmeyle yüz yüze anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. 72 adet işletme TDH'nden yararlanan işletmelerden, 71 işletme ise TDH'nden yararlanmayan işletmelerden seçilmiştir. Anket çalışmaları 2014-2015 yıllarında yapılmıştır. Başlıca üretici ve tarımsal işletme karakteristiklerinin (yaş, eğitim, deneyim, hanedeki birey sayısı, arazi varlığı, hayvan varlığı vb.) belirlenmesinde, tanımlayıcı istatistikler (aritmetik ortalama, standart sapma vb.) kullanılmıştır. Yapılan etki değerleme analizine göre de, ortalama müdahale etkisi (ATE) değerleri incelendiğinde; tüm üreticilerin TDH'nden yararlanması durumunda, işletme başına düşen yıllık ortalama toplam tarımsal gelir, üreticilerin hiçbirinin TDH'nden yararlanmaması durumuna göre elde edilecek gelirden 4.986 ₺ daha fazla olacağı belirlenmiştir. TDH'nden (müdahaleden) yararlanmış işletmelerde, TDH'nin etkisini ortaya koyan (ATET) analiz sonuçları değerlendirildiğinde ise; TDH'nden yararlanan tüm üreticiler için, bu üreticilerin elde ettikleri yıllık toplam tarımsal gelir, bu üreticilerin (TDH'nden yararlanan) TDH'nden yararlanmaması durumunda elde edecekleri gelirden 4.972 ₺ daha fazla olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
It is thought that Agricultural Consulting Service (AGS) can be represented to increase on production, yield and also agricultural income in agricultural farms. In this study, the farm groups both could be benefit from AGS and could not be benefit from AGS operated in Balıkesir region are compared with many variables and the analysis is performed using by the method of counterfactual impact assessment. In this region, the survey study is carried out with 143 farms selected by purpose in the shape of face to face meeting. 72 farms from the farms that could benefit from AGS and also 71 farms from that could not benefit from AGS are selected. The survey studies are performed in 2014-2015 years. In defining essential producer and agricultural farm characteristics (age, education, experience, the number of members in household, land and animal assets etc.) descriptive statistics (mean, standard deviation etc.) are used. According to the impact assessment analysis performed, average treatment effect (ATE) investigated could declare that total average annual agricultural incomes per farm would be more than 4.986 ₺ if all the farms could be benefit from AGS compared with the circumstance that none of the farms could be benefit from AGS. In evaluation analysis of average treatment effect on the treated (ATET) identified AGS treatment in the farms that could be benefit from AGS; total average annual agricultural incomes per farm would be more than 4.972 ₺ if the same farms could not be benefit from AGS.