Şeftali ağaçlarının bitki besin maddesi gereksiniminin belirlenmesinde çiçek analizinin kullanılabilirliğinin belirlenmesi
Assessment the utilization of floral analysis to determine the nutrient requirements of peach trees
- Tez No: 465184
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ DEMİRAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Prunus persica, Spring Bella, flower analysis, early period leaf analysis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tezin amacı; şeftali ağaçlarında bitki besin maddesi gereksiniminin belirlenmesinde çiçek analizinin kullanılabilirliğinin belirlenmesidir. Bu amaçla Aydın-Soğucak bölgesinden Spring Bella çeşidine ait bir şeftali bahçesi seçilmiştir. Bahçeden çiçek, toprak (0-30 cm, 30-60 cm) ve iki farklı dönemde yaprak örneği alınmıştır. Toprak örneklerinde fiziksel ve kimyasal analizler, yaprak ve çiçek örneklerinde ise kimyasal analizler yapılmıştır. Çiçek analiziyle elde edilen değerler ile yaprak ve toprak analizinden elde edilen sonuçlar arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar; şeftali ağaçlarının beslenme durumunun tahmininde çiçek analizleri ile 2. dönem yaprak örnekleri arasındaki bazı ilişkilerin kullanılabileceğini ortaya koymuştur. Azot, Mg, Fe ve Mn bu elementler arasındadır. Çalışmadan elde edilen yan bulgular ise erken dönem (1. dönem) yaprak örneklemesinin de özellikle K ve Mn elementlerinin bitkideki düzeylerinin tahmininde kullanabileceğini ortaya koymuştur. Toprak örneklerinin bitki besin maddesi içerikleri ile B, K, Fe, Cu, Mn elementlerinin farklı bitki dokularındaki miktarları arasında da önemli ilişkiler belirlenmiştir Anahtar Kelime: Prunus persica, Spring Bella, çiçek analizi, erken dönem yaprak analizi
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to determine usability of flower analysis in specifying requirement of plant nutrient of peach trees. For this purpose, a Spring Bella peach orchard was chosen in Aydın-Soğucak. Flower, soil and two different periods of leaf samples were sampled from the orchard. Physical and chemical analysis on soil samples and chemical analysis on leaf and flower samples were carried out. The relationships between the data obtained by flower analysis and the results obtained by leaf and soil analyses were investigated. The results showed that some relationships between flower analyses and 2nd period leaf samples can be used in estimation of peach trees' nutrition condition. Nitrogen, Mg, Fe and Mn are among these elements. Additionally the sub findings obtained from the research revealed that early period (1st period) leaf sampling can be used especially for the estimation of K and Mn elements' level in plants. Some other important relationships between soil plant nutrient contents and B, K, Fe, Cu, Mn contents of different plant tissues were also determined.