Kayseri pancar ekicileri kooperatifi ortaklarının memnuniyetlerinin belirlenmesi
An evaluation of satisfaction of members in the beet growers cooperatives-Kayseri
- Tez No: 465185
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKSEL ARMAĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pancar Ekicileri Kooperatifi, Üretici Memnuniyeti, Faktör Analizi, Yapısal Eşitlik Modeli, Kayseri, Beet Growers Cooperative, Producer Satisfaction, Factor Analysis, Structural Equation Model, Kayseri
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Tarımsal üretimin ekonomik olarak başarıya ulaşması, teknik üretim yapılması ve sosyal olarak da üreticilerin etkin olabilmeleri için üreticilerin örgütlenmiş olmaları gerekmektedir. Üreticilerin tarımsal üretimlerinde en etkili örgütlenmeleri tarımsal kooperatifler ile mümkün olmaktadır. Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi de pancar üreticilerinin tarımsal olarak örgütlendiği, pancar üretiminin yanı sıra diğer konularda da üretim karşılığı mal ve hizmet aldığı kooperatiflerden birisidir. Bu araştırmanın amacı, Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi ortaklarının memnuniyetlerinin belirlenmesi ve buna yönelik üreticilere uygulanacak yönetim politikalarında sürdürülebilir memnuniyeti kalıcı kılmak için üretici için temel memnun edici unsurları tespit etmektir. Bu araştırmanın ana materyalinin Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi ortakları ile karşılıklı görüşülerek yapılan anketlerden elde edilen veriler oluşturmaktadır. Çalışmanın tüm üreticileri kapsaması amacıyla Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş' nin üretim yaptığı Kayseri, Sivas ve Yozgat'ta bulunan 12 Bölge Müdürlüğündeki 170 üreticiyle görüşülmüştür. Anket çalışmasında kooperatif ortaklarının genel bilgileri, ortaklara ait işletmelerin genel bilgileri, kooperatif memnuniyetini etkileyecek olan ekonomik faktörler, kültürel faktörler, sosyal faktörler, kooperatif özellikleri ve başarı faktörü olmak üzere toplamda 8 bölümden oluşturulmuştur. Elde edilen verilere basit tanımlayıcı istatistikler, faktör analizi ve yapısal eşitlik modellemesi uygulanmıştır. Araştırma bulgularında faktör analizi sonucunda, Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi ortaklarının memnuniyetlerinin belirlenmede kullanılan 17 maddelik ölçekten rotasyon sonucu 5 faktör belirlenmiştir. Bu faktörler,“kooperatife duyulan güven”,“kooperatifin ekonomik faydası”,“kooperatifin sosyal faydası”,“kooperatife duyulan inanç”, ve“kooperatifin başarısı”dır. Faktör analiz sonuçlarına göre yapısal eşitlik modeli uygulanmasıyla birlikte“kooperatife duyulan güven”,“kooperatife duyulan inanç”ve“kooperatif başarısı”arasında anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
All producers should be well organized, in order to be successful in agricultural production, to do production technically and also to be efficient socially. Producers mostly can be more effective in agricultural production with agricultural cooperatives. Kayseri Beet Growers Cooperative is one of the cooperative who well organizes the beet growers in agricultural way and in other themes procure goods and services for production as well as beet production. The aim of this research is to determine satisfaction factors for the shareholders and determine the basic satisfactory elements for the manufacturers in order to ensure of the sustainability of the management policies to be applied to the producers. The main material of this research is consisted of the data made in the surveys which all Kayseri Beet Growers Cooperative's shareholders have been agree on. In order this study to cover all producers, there have been a discussion with about 170 producers of the 12. Regional Directorate which is based in Kayseri, Sivas and Yozgat , producing on behalf of Kayseri Sugar Factory Inc. There are totally 8 part in the survey which are general informations of the shareholders, general informations of the shareholders enterprises, economical factors which might effect of the cooperative's satisfactory, cultural factors, social factors, cooperative features and success factors. Simple descriptive statistics, factor analysis and structural equation model were applied to the obtained data. As a result of the factor analysis in the research findings, 5 factors were determined from the 17 item scale that are used to determine the satisfaction of the shareholders of Kayseri Beet Growers Cooperative. These factors are“trust in cooperatives”,“economic benefit of the cooperative”,“social benefit of the cooperative”,“belief in cooperatives”, and“success of the cooperative”. According to the results of factor analysis, it was revealed that there is a meaningful relationship between“cooperative trust”,“cooperative belief”and“cooperative success”by applying the structural equality model.