Demografik değişimin sosyal güvenlik sistemlerine etkileri: Karşılaştırmalı ülke örnekleri (Almanya, Çin, İtalya, Japonya ve Türkiye)
The effects of demographic change on the social security systems: Comparative country examples(Germany, China, Italy, Japan and Turkey)
- Tez No: 465492
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Demografi, Sigortacılık, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Demography, Insurance, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Demografik Değişim, Sosyal Güvenlik, Sosyal Sigorta, NüfusOdaklı Sosyal Güvenlik Sistemler, Demographic Change, Social Security, Social Insurance, PopulationFocused Social Security Systems
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 631
Özet
İnsanların bir arada yaşamaya başladıkları dönemlerden günümüze, demografik yapının hızlı bir değişim yaşadığı gözlenmektedir. Bu değişimden etkilenen ve değişimi etkileyen alanlardan birisi de sosyal güvenlik sistemleridir. Son yıllarda gerçekleştirilen çalışmalar ekseninde, demografik değişim sürecinde sosyal güvenlik sistemlerinin yeniden gözden geçirilmesi konusu, çoğunlukla Japonya gibi yaşlılar ülkesi haline gelmiş gelişmiş ülkelerin ve Almanya ve İtalya gibi gelişmiş Avrupa ülkelerinin bir sorunu olarak değerlendirilmiştir. Ancak, dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin ve gelişmekte olan bir ülke konumundaki Türkiye için, yaşlı nüfus oranındaki yükselişin ve sürekliliğin sosyal güvenlik sistemlerinde de aynı hızla bir dönüşümü gerektirdiği aşikârdır. Bu durumda demografik değişimin sınırları aşarak küresel yaşlanmayı işaret etmesi, nüfus odaklı sosyal güvenlik uygulamalarını Avrupa-Asya, gelişmiş-gelişmekte olan ülke ayrımı yapmaksızın değerlendirmeyi gerektirmekte ve şimdiden yaşlılar ülkesi haline gelmiş ülkelerin deneyimlerinden faydalanmayı da gerektirmektedir. Bu çalışmada, tez kapsamında ele alınan ülkelerin demografik değişimle sosyal güvenlik sistemlerinde yaşadıkları dönüşümler ve reform arayışları ülkelerin reformlara verdikleri farklı, ortak ve(ya) benzer yanıtlar açısından karşılaştırmalı bir biçimde değerlendirilmektedir. Böylelikle nüfus odaklı ve çok aktörlü sosyal güvenlik uygulamaları ekseninde bu tezdeki ülke örneklerinin dışında kalan diğer Avrupa ülkelerine ve hızla yaşlanan Asya ülkelerine ışık tutulması da amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Since the periods of when people started to live together, it is observed that there is a rapid change in demographic structure. One of the areas of which is affected by this change and affecting this change is social security systems. On the axis of studies which is carried out in the recent years, the issue of reevaluation of social security systems in the process of demographic change is considered as a problem of developed European countries such as Germany and Italy and mostly in developed countries which became as elderly country like Japan. But, it is clear that for Turkey as a developing country and China as the most crowded country in the world, the rise and continuity of the elderly population rate need a same speed transformation in social security systems as well. In this case, demographic change pointing the global ageing by crossing the borders, requires an assessing of population-based social security practices without making discrimination between Europe and Asia, developed and developing countries, and also requires taking an advantage of the experiences of countries that have already become elderly countries. In this study, transformations lived in social security systems with demographic changes in the countries of which was covered in the thesis and reform searching were comparatively evaluated in terms of different, common and/or similar responses of the countries to the reforms. Thus, on the axis of population-oriented and multi-actor social security applications, it is also aimed to shed light on other European and rapidly ageing Asian countries except the country examples of this thesis.