Fuzûlî'nin Türkçe Divanı (Edisyon kritik ve konularına göre Fuzûlî Divanı)
Fuzûlî's Turkish Divan(Edict-critical text and Fuzûlî's Divan by subjects)
- Tez No: 465491
- Danışmanlar: PROF. DR. A. AZMİ BİLGİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Fuzûlî, Divan, Divan Edebiyatı, Tenkitli Metin, Tahlil, Fuzûlî, Divan, Divan Literature, Textual Criticism, Analysis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1236
Özet
Çalışmamızda Fuzûlî'nin Türkçe divanının 16. yüzyıl nüshalarına dayanılarak tenkitli metninin oluşturulması ve metnin konularına göre incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 15 farklı nüsha kullanılmıştır. Türkçe divanın daha önce Türkiye'de yapılmış önemli üç neşri de çalışmaya dahil edilmiş ve okunuş farkları aparatta köşeli parantezle gösterilmiştir. Çalışma giriş, konularına göre Fuzûlî Divanı ve metin olmak üzere üç ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde şairin hayatı, nüshalar, varyantların tercihinde gözetilen ölçütler gibi hususlar ele alınmıştır. İkinci bölümde divan muhteva bakımından incelenmiştir. Belli başlıklar altında toplanan beyitler tasnif edilmiş ve günümüz Türkçesine aktarılmıştır. Metin bölümünde Fuzûlî'nin Türkçe divanının tenkitli metni yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In our study we aim to create edict-critical text of Fuzûlî's Turkish divan based on 16. century manuscripts and examination of the text according to their subjects. In the study 15 different manuscripts have been used. Three important texts of Turkish Divan published before are also incuded the study and read differences are indicated in square brackets. Study consist of three main sections as introduction, Fuzûlî's Divan by subjects and text. In the introduction part; poet's life, manuscripts and preferred criteria in the choice of variants are handled. In the second part, divan is analysed in terms of content. Couplets gathered under certain headings are classified and transferred to today's Turkish. Text section contains critique of Fuzûlî's Turkish Divan.