Yapısal eşitlik modellemesi ve pazar araştırmalarında kullanımı
Structural equation modelling and the use in market research
  1. Tez No: 465493
  2. Yazar: ATİLLA YARDIMCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÖKÇEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonometri, İşletme, Econometrics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yapısal Eşitlik Modellemesi, YEM, Bağlılık, Memnuniyet, Özel Okul, Regresyon, Çok Değişkenli İstatistik, Pazarlama, Pazarlama Modeli, Structural Equation Modelling, SEM, Loyalty, Satisfaction, Private School, Regression, Multi-variate statistics, Marketing, Marketing Model
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Yapısal Eşitlik Modeli, sosyal bilimler için önemli bir ihtiyacı karşılayan çok değişkenli istatistik analiz yöntemidir. Birden fazla çok değişkenli analizi eşanlı olarak kullanan Yapısal Eşitlik Modeli, son dönemlerde birçok çalışmada sıklıkla tercih edilen bir yöntem olmuştur. Yapısal Eşitlik Modellemesi hakkında detaylı bir bilgi edinmek için üç konuyu çok iyi anlamak gerekmektedir; faktör analizi, regresyon analizi ve uyum iyiliği endeksleri. Yapısal Eşitlik Modeli'ni detaylı bir şekilde tanıtan, çalışma sistemini anlatan ve okuyucuların faydalanabileceği bir kılavuz olarak hazırlanan bu çalışma, pazarlama araştırmalarında kullanımına olanak sağlayacak şekilde anlatımı detaylandırmaktadır. Çalışmamızda uygulama alanı olarak hızla büyüyen bir sektörü, özel okul sektörünü seçmiş bulunmaktayız. Sektörde, veli bağlılığını anlamak çok stratejik bir konudur. Bu sebeple çalışmamızda temel hedef müşteri bağlılığı ve memnuniyetini birlikte ele almak olmuştur. Çalışma sonucuna göre bağlılığı en fazla etkileyen unsur, velinin genel memnuniyetidir. Genel memnuniyeti etkileyen alt unsurlar vardır. Bunlar önem sırası ile destekleyici hizmetler, fiyat algısı, öğretmen kalitesi, akademik seviye ve idari yönetimdir. Fiyat algısı, destekleyici hizmetler, öğretmen kalitesi ve idari yönetimin bağlılık yani velinin tekrar kayıt yaptırması üzerine doğrudan etkisi de vardır.
Özet (Çeviri)
Structural Equation Model(SEM) is a multi-variate statistical analysis technique that fulfills an important need in social sciences. SEM, which uses more than one multi-variate analysis simultaneously, has been a popular method in numerous recent studies. One has to understand three main topics very well to gain deep knowledge of SEM. These are factor analysis, regression analysis and goodness of fit indices. This study applies SEM to marketing research field, describes how it works in detail, and acts as a reference for its future users. We selected the private K-12 schools, thus education system, which is growing rapidly. Understanding the data dependency is this fast growing sector is of strategic importance. Therefore, the main target of our study is to consider customer loyalty and satisfaction together. Our results show that the main factor affecting customer loyalty is general satisfaction. Other factors in the order of importance include supportive services, price perception, teacher quality, academic level and operational management. Factors that have direct impact on a parent's decision to re-register a student to the school in order of importance are price perception, supportive services, teacher quality, and operational management.