Çin parası RMB'nin değerlenmesinin Çin dış ticaret üzerindeki etkileri
RMB revaluation and impacts on the external trade in China
  1. Tez No: 465506
  2. Yazar: ABUDUREHEMAN XUKUER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAHİDE AYYILDIZ ONARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Çin Halk Cumhuriyeti, USD, RMB, Kur Politikası, Dış Ticaret, People's Republic of China, US Dollars, Increase in RMB, Ex-change rate policy, monetary policy, International trade
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Para Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Günümüze kadar kapalı bir ekonomi yapısına sahip Çin, 1980'lerin başlarından iti-baren yaptığı yenilikler ile 21.yüzyılın yükselen ülkesi konumundadır ve gösterdiği bu gelişmeler sayesinde dünya çapında en büyük ihracatçılarındandır. Dış ülkeler açısından yatırım için üst sıralarda yer almaktadır. İhracat ve ithalat potansiyeli ne-deniyle 2001 yılında Dünya Ticaret Örgütü'ne katılma hakkı kazanmıştır. Bu şekilde Çin dış pazarlara daha kolay erişim hakkı kazanırken, dış rekabete de açık hale gel-mesine neden olacaktır. Bu durum özel sektör yatırımlarının artmasına fakat aynı zamanda devletin iktidarda olma tekelini ve bireyler üzerindeki sıkı denetimini sür-dürmesine neden olacaktır. Çin ekonomisinin yüksek hızla büyümesi ve döviz rezervlerin hızla artması, ABD başta olmak üzere batı ülkelerinin RMB'nin değerini arttırma baskıları sonucu ülke 2005 yılında uygulamaya başladığı kontrollü esnek kur rejimi tarihinden 2015 yılının sonlarına kadar gerçekleşen RMB'nin nominal ve reel değerlerinin yükselmesi küresel ekonomide çok tartışılan bir konu haline geldiği görülmektedir. Bu çalışmada Çin'in kısaca tarihçesi, ülke ekonomisinin gelişimi, ekonomik yapısı, döviz piyasası, yabancı rezervleri ve para değerinin yükseliş boyutları ayrı ayrı ele alınarak ülkenin ulusal parasının değerindeki yükselişin Çin ekonomisine özellikle ülkenin iç ve dış piyasasına getirdiği değişimler, gelişmeler ve bunlardan kaynaklanan uluslararası ticarette oluşan tehdit ve fırsatların getirdiği karşılıklı olumlu ve olumsuz neticeleri ortaya konulmaktadır. Aynı zamanda bu çalışmada ülkenin bu gelişmeler karşılığında uyguladığı para ve kur politikaları ve bunların doğurduğu toplumsal sonuçları ayrıntılarıyla ele alınmakta ve bu değişimler karşısında alınabilecek önlem ve öneriler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
China has become the great interest with the rapid development of economy in the 21st century. Through this fast economic development, China has drawn greatly at-tention from other countries attracting huge amount of foreign investment to the country. The fast-speed growth of the Chinese economy and the rapid increase in foreign re-serves adding the pressure comes from the countries like USA to increase the value of the Chinese currency have led the rise of the Chinese currency value which has become the special interest in the global economy. In this essay the brief history of China, the economic development of the country, the economic structure, the foreign exchange market, foreign reserves and the increase of the currency value have been analyzed respectively and what's more the rise of the Chinese currency value has brought the changes to the economy of China especially the development of domestic and foreign market that those become the cause of the advantages and disadvantages, which have been brought by the threat and opportunities occurred in international trade, have been discussed. In this study it's also been discussed in details about the application of the country's monetary and fiscal policies against series of this developments and the social con-sequences engendered by these changes and measures to be taken are recommended.