Göğüs ağrısı yakınması ile acil servise başvuran hastaların ilk değerlendirmesinde CK-MN ve troponin T istenmesinin bedel etkinliğinin araştırılması
Cost-effectiveness analysis of CK-MB and troponin-T in evaluation of chest pain on emergency department patients
- Tez No: 163211
- Danışmanlar: PROF.DR. LEYLA YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, göğüs ağrısı, kardiak belirteç, bedel-etkinlik, Emergency department, chest pain, cardiac markers, cost-effectiveness
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Tıbbi bakımın bedel-etkinlik kurallarına uygun olarak sağlanması, giderek önem kazanmakta ve sağlık için ayrılan kaynakların daha etkin kullanılabilmesi için, çok sayıda araştırmalar yapılmaktadır. Göğüs ağrısı yakınması olan hastaların acil serviste değerlendirilmesi ve bu hastalar için sık kullanılan tanı testleri olan kardiak belirteçlerin bedel-etkin kullanımı da araştırmacıların dikkatini çekmektedir. Bu çalışmanın amacı; göğüs ağrılı hastalarda kardiak belirteçlerin bedel-etkin istenip istenmediğini ve bu hastalara acil serviste bedel-etkin yaklaşımın nasıl olması gerektiğini araştırmaktır. Retro spektif olarak planlanan çalışmaya Eylül 2002 -Eylül 2 003 döneminde göğüs ağrısı yakınması ile başvurup, ilk EKG'si tanısal olmayan 17-89 yaş arası, 389 kadın, 639 erkek, toplam 1028 hasta dahil edilmiştir. Bu hastalara tanısal testlerin nasıl istendiği araştırılmış, bedel-etkin yöntemle nasıl test isteneceği belirlenerek iki yöntemin bedeli ve etkinliği ayrı ayrı kıyaslanmıştır. Başvuran hastalara iskemik göğüs ağrısı yönünden istenen tetkiklerin toplam bedelinin 61 590 820 000 TL olduğu görülmüştür. Bedel etkinlik kurallarına göre tetkik istenmiş olsa idi 46 869 000 000 TL olacağı hesaplanmış ve ikisi arasındaki fark 14 721 800 000 TL bulunarak acil servis bedeli, bedel-etkin olacağı düşünülen bedeli ve bedel kaybı Student's t testi ile kıyaslanmış ve p < 0.001 ile oldukça anlamlı bulunmuştur. Hastaların acil servis etkinliği, bedel-etkin olduğu düşünülen etkinlikle Chi-Square testi ile kıyaslanmış olup X2= 12.2, SD=1, p< 0.001 ile anlamlı bulunmuştur. Bu sonuçlar bize, göğüs ağrılı hastalara istemekte olduğumuz CK-MB ve Tn T testlerinin birlikte çalıştırılmasının uygun bir seçim olmakla beraber rastgele istendikleri zaman, maliyetlerinin artıp, etkinliklerinin düştüğünü kanıtlamaktadır. Hem bizim çalışmamızın sonucu hem de diğer araştırmalar, göğüs ağrılı hastanın acil serviste bedel-etkin değerlendirilmesi için, her acil servisin önceden belirlenmiş bir algoritimi olması gerektiğini göstermektedir. Ayrıca, her acil servisin mutlaka bir göğüs ağrısı takip ünitesi olmalı ve düşük riskli hastalar bu ünitelerde seri enzim ölçümleri ve EKG ile değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Ill SUMMARY Cost-Effectiveness Analysis of CK-MB andTroponin-T in Evaluation of Chest Pain on Emergency department patients: Regulation of medicai care according to cost-effectiveness measures is acquiring importance everyday and lots of research has been carried out for more effective allocation of sources. Cost-effective use of cardiac markers on evaluation of chest pain patients at emergency department is attracting researcher's attention. The aim of this study is evaluation of whether cardiac markers are ordered cost- effectively in chest pain patients and to define how cost-effective approach should be for evaluation of chest pain patients. In t his r etrospective s tudy 1 028 c hest p ain p atients ( aged b etween 17-89 years, 389 female, 639 male) with non-diagnostic ECG enrolled into study among chest patients applied to Emergency Department between September 2002-September 2003. The conditions how diagnostic tests are ordered and how they should be ordered cost- effectively are searched and the cost and effectiveness of both are compared. The total cost of diagnostic tests ordered to investigate ischemic chest pain is 61 590 820 000 TL. The cost would be 46 869 000 000 TL if the tests were ordered according to cost- effectiveness and the amount in between is 14 721 800 000 TL. The emergency department cost, the calculated cost-effective cost and the lost amount a re compared with Student's T test and the relation is found statistically significant (p< 0.001). The effectiveness of emergency department is compared with cost-effective accepted effectiveness by Chi-square test and found significant (x2= 12.2, SD= 1, p< 0.001). These results are indicating that the ordering of the tests CK-MB and Tn T together for evaluation of chest pain patients is a good choice however it may increase the cost and decrease the efficiency when they ordered arbitrarily. Both our study and prior studies are pointing out that there should be pre determined algorithm for each emergency department. In addition there should be chest pain follow up units at each emergency department where the low risk patients are followed with ECG and serial enzyme measurements.