Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde tek dilli öğrenici sözlüğü: Model, yöntem ve ilkeler
A model of the monolingual learner's dictionary in teaching Turkish as a foreign language: Model, methods and principles
- Tez No: 465505
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET GÜRLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: öğrenici sözlükbilimi, yabancı dil olarak Türkçe öğretimi, tek dilli sözlükler, iki dilli sözlükler, ikidillileştirilmiş sözlükler, learner's lexicography, teaching Turkish as a foreign language, monolingual dictionaries, bilingual dictionaries, bilingualised dictionaries
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen bireyleri hedef alan bir sözlük modelini geliştirmek olarak belirlenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde öğrenici sözlükbiliminin tarihî geçmişinden bahsedilmiş ve bu alana ait temel kavram ve ilkeler ortaya konmuştur. İkinci bölümde sözlük hazırlamanın başlangıç aşamasında alınması gereken kararlar üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde öğrenici sözlüklerinin mikroyapısal özellikleri ele alınmış, dördüncü bölümde ise tek dilli Türkçe öğrenici sözlüğü için örnek maddeler oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
The goal of this study is to develop a model of the dictionary aimed at those who learn Turkish as a foreign language. The first chapter is dedicated to a brief history of learner's lexicography and its main concepts and principles. The second chapter deals with the decisions need to be made at the initial stage of dictionary compilation. The third chapter discusses the microstructural features of learner's dictionaries, and the fourth one contains sample articles of a monolingual Turkish learner's dictionary.