İstanbul konaklama endüstrisinde arz talep dengesizliği sorunu ve çözüm önerileri
Supply and demand imbalance problem in İstanbul hospitality industry and suggestions for solution
- Tez No: 465509
- Danışmanlar: PROF. DR. MİTHAT ZEKİ DİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ġstanbul Konaklama Endüstrisi, Ġstanbul Konaklama Kapasitesi, Ġstanbul Turizm Performansı, Istanbul Hospitality Industry, Istanbul‟s Accommodation Capacity, Istanbul‟s Tourism Performance
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
İstanbul'a gelen turist sayısının artış gösterdiği son yıllarda bu artışa paralel olarak yatak kapasitesi de artmıştır. Ancak son yıllarda yatak kapasitesindeki artış kontrolsüz bir şekilde gerçekleşmiş ve sektör kırılgan bir hal almıştır. Bu sebeple İstanbul turizmine yönelik bir talep daralmasında sektöre hizmet eden yatak kapasitesinin büyük bir bölümü atıl duruma düşmektedir. İstanbul konaklama endüstrisindeki atıl kapasite sektöre yüklü bir maliyet getirmektedir. Maliyetlerini karşılayamayan konaklama tesisleri, finansal olarak zor duruma düşmekte ve kredilerini ödeyemez hale gelmektedir. Bu tez çalışmasında İstanbul konaklama endüstrisine yönelik arz ve talep detaylı olarak incelenmiştir. Tez çalışması üç ana bölümden oluşmaktadır. Tez çalışmasının birinci bölümünde İstanbul turizmini etkileyen ana faktörler incelenmiş, İstanbul turizminin 2010 ve 2016 yılları arasındaki turizm performansının değerlendirmesi yapılmıştır. Tez çalışmasının ikinci bölümünde İstanbul konaklama endüstrisindeki mevcut sorunlar üzerinde detaylı değerlendirme yapılarak, mevcut arz talep dengesizliği incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise İstanbul konaklama endüstrisinde geleceğe dönük arz ve talebe yönelik detaylı bir inceleme yapılmış ve İstanbul konaklama endüstrisinin arz talep dengesizliği sorununa çözüm önerileri getirilmiştir. Tez çalışması sonunda İstanbul'un yatak arzına ve İstanbul'a olan talebe yönelik belirtilen önlemlerin alınması durumunda arz talep dengesizliği sorununun ortadan kalkabileceği sonucu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, as the number of tourists visiting Istanbul has increased, bed capacity has also increased. However, in recent years, the increase in bed capacity has become uncontrollable and the sector has become fragile. For this reason, a large part of the bed capacity that serves the sector falls into an idle condition because of the shrinkage on demand for Istanbul tourism. The idle capacity in the Istanbul hospitality industry brings a huge cost to the sector. Accommodation facilities that do not reach their financial targets are in financial crisis and become unable to pay their loans. In this thesis, the supply and demand for the Istanbul accommodation industry has been examined in detail. Thesis contains three main chapters. In the first chapter, the main factors that reflect Istanbul tourism were examined. And also the performance of Istanbul tourism between the years of 2010 and 2016 was evaluated. In the second chapter, the recent problems of the hospitality industry in Istanbul were evaluated considering the imbalance problem in supply and demand. In the third chapter, a detailed examination was carried out for future supply and demand in Istanbul accommodation industry. Also suggestions for solutions for supply and demand imbalance problem in Istanbul hospitality industry were proposed. At the end of the thesis study, it's considered that supply and demand imbalance problem in Istanbul hospitality industry could be resolved in the case of taking the mentioned measures about Istanbul's supply and demand.