Kiralama işlemleri ve farklı muhasebe standartlarında kiralama işlemlerinin karşılaştırılması
Leasing transactions and comparision of leasing transactions in different accounting standards
- Tez No: 465510
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI TÜREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kiralama, icara Muntahia bittamleek, finansal raporlama, Leasing, the lease contract ending by ownership, financial reporting
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Kiralama, varlıkların kullanım hakkının elde edilmesine dayanan ve günümüz ekonomisinde giderek artan çeşitlilikte yöntemlerle kendine yer edinen bir finansman biçimi olarak gelişmektedir. Bu süreçte ortaya çıkan muhasebeyle ilgili kaygıların giderilebilmesi adına birçok kuruluş bu işlemlerden kaynaklanan etkilerin finansal olarak raporlanabilmesi için çalışmalarda bulunmaktadır. Uluslararası finansal raporlama standartları olarak ortaya çıkan literatüre göre kıtalararası veya dini değerlere dayalı uygulama farklılıklarına rağmen ortak bir yaklaşım benimsenmiştir. Bu yaklaşıma göre kiralama faaliyetinin raporlanması için öncelikle tanımlamaların belirli çizgilerle ortaya koyulması, ardından işlemden etkilenen tüm tarafların kendi finansal tablolarında kayıt altına alması öngörülmektedir. Böylece coğrafi, dini, sosyal veya kültürel faktörler gözetmeksizin ortak bir paydada buluşulması hedeflenmiştir. Hayatın her aşamasında karşılaşılan bir olgu haline gelen kiralama işlemleri, çalışmada geniş bir çerçeveden başlayarak incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın amacı ortaya çıkan literatüre ışık tutmaktır. Bu kapsamda kiralama faaliyetleri hakkında inceleme yapılmış, muhasebe standartları açıklanmış ve farklılıklar ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Leasing is developing as a financing form in the recent economy by gaining a market presence thanks to growing variety of methods which based on the acquisition of rights to use any assets. Many organizations have been carrying out works within this period in order to overcome the concern related to accounting of these transactions and their related effects. According to the literature emerged as an international financial reporting standards, a common approach is adopted despite the different application methods based on continents or religious values. According to the approach, in order a party to record leasing transaction after indicating the specific lines of the definitions, it is envisaged that all parties affected by the transactions must record in their financial statements. Thus it is aimed to find common grounds regardless of geographical, religious, social or cultural factors. Leasing, which has become a phenomenon encountered at almost every stage of life, is examined starting from the wider context. The aim of the study is to shed light on the emerging literature about leasing. In this context, leasing interactions are researched, accounting standards are described and the differences between standards demonstrated.