Yabancı dil olarak Türkçe ve İngilizce ders kitaplarındaki sözcüklerin kullanım sıklığı bağlamında değerlendirilmesi
Evaluation of words in textbooks for teaching Turkish and English as foreign languages in terms of frequency of occurrence
  1. Tez No: 465511
  2. Yazar: AKİF YAVUZ ÖZDEMİREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRAN DİLİDÜZGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Olarak Türkçe, Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi, Sözcük Sıklığı, Turkish as a Foreign Language, Teaching Turkish as a Foreign Language, Word Frequency
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 353
Özet
Sözcüklerin yabancı dil olarak öğretimi söz konusu olduğunda, öğretim sürecindeki ve bu süreçte kullanılan ders kitaplarındaki sözcüklerin seçiminin hedef dilde sıklıkla kullanılan sözcükler arasından yapılması, öğretimin amaçlı ve sistemli olması için gerekmektedir. Farklı ülkelerde, yabancı dil öğretiminde yer alan sözcüklerin seçiminin, o dilin yabancı dil olarak öğretiminde sıklıkla kullanılan sözcüklerini yansıtan sıklık listelerine göre yapıldığı bilinmektedir. Bu durumda, yabancı bir dilin öğretiminde kullanılan bir ders kitabında yer alan sözcüklerin de, o dilin yabancı dil olarak öğretiminde sıklıkla ihtiyaç duyulan sözcüklerle benzer olması beklenmektedir. Türkçenin yabancı dil olarak öğretilmesi sürecinde ise öğretim her ne kadar Avrupa Ortak Dil Çerçevesi'ne (CEF) uygun olarak yapılıyor olsa da öğretimde ve ders kitaplarında yer alan sözcüklerin seçimi bir sıklık listesine dayandırılamamaktadır. Buna göre tez çalışmasının problem cümlesi şöyle ifade edilebilir:“Yabancı dil olarak Türkçe ve İngilizce ders kitaplarında en sık kullanılan sözcüklerle temel söz varlığı içinde en sık kullanılan sözcükler hangi oranda örtüşmektedir?”. Bu bağlamda tez çalışmasında İstanbul A1 ve A2 yabancılar için Türkçe ders kitaplarında yer alan sözcüklerle“Yazılı Türkçenin Kelime Sıklığı Sözlüğü”nde (Göz, 2013) yer alan sözcükler; American Headway Starter ve 1 yabancılar için İngilizce ders kitaplarında yer alan sözcüklerle de“New General Service List”te (Culligan, Phillips ve Browne, 2014) yer alan sözcükler benzerlik oranı açısından karşılaştırılmıştır. Betimsel (nicel) analizin benimsendiği çalışmada son olarak, Türkçe ve İngilizce ders kitaplarında yer alan sözcüklerin sözcük listeleriyle benzerlik oranları arasında karşılaştırma yapılmıştır. Çalışma sonucunda Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde kullanılmak üzere, Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde sıklıkla kullanılan sözcüklerinden oluşan bir sıklık listesine ihtiyaç olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
When it comes to teaching words while teaching a foreign language, the words to be used in foreign language teaching textbooks and in the process of teaching are expected to be selected among the frequently used words of the target language. It is known that in some countries, some frequency lists that reveal the words that are frequently used in teaching the language of those countries are referred to while selecting words for teaching those languages as foreign languages. Therefore, the words in a textbook that aims to teach a foreign language are supposed to be similar to the ones that are required while teaching that language as a foreign language. Although the process of teaching Turkish as a foreign language is carried out in compliance with Common European Framework (CEF), the words that are used in teaching Turkish as a foreign language and in the textbooks with the same purpose are not based on any frequency lists. Thus, the research question of the study can be this:“To what extent do the most frequent words used in textbooks for teaching Turkish and English as foreign languages coincide with the most frequent words of the basic core vocabulary?”In this regard, the words used in Istanbul A1 and A2 level Turkish textbooks for foreigners were compared with the words from“Yazılı Türkçenin Kelime Sıklığı Sözlüğü”(Word Frequency Dictionary of Written Turkish) (Göz, 2013). Similarly, the words used in American Headway Starter and 1 (level) English textbooks for foreigners were compared with the words from New General Service List (Culligan, Philips and Browne, 2014). (Quantitative) Descriptive analysis was applied in the study. Also, the rates of similarities between the words used in aforementioned textbooks and their respective word lists were compared with each other. At the end of the study, it was concluded that a list of the words that are frequently used in teaching Turkish as a foreign language is required in order to be used in teaching Turkish as a foreign language.