Finansal kiralama işlemlerinin muhasebeleştirilmesine ilişkin vergi usul kanunu ile Türkiye finansal raporlama standardı 16 açısından karşılaştırılmasına yönelik bir uygulama
Regarding the accounting of financial leasing transactions Turkey financial reporting standars 16 and compared in terms of an application to the tax procedure law.
  1. Tez No: 723852
  2. Yazar: SELİN ERKAP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEÇKİN GÖNEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi Mevzuatı, TFRS 16, Finansal Kiralama, Kiralama İşlemleri, Tax Procedure Law, IFRS 16, Financial Leasing, Leasing Transactions
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Günümüz dünyasında şirketlerin diğer şirketler ile rekabet edebilmeleri ve rekabet gücünü artırabilmeleri için yapılan yenilikleri takip etmeleri ve bu gelişmeleri kendi bünyelerine kazandırmaları gerekmektedir. Ancak bu yatırımların finansmanını her zaman işletmenin öz kaynakları ile karşılaması mümkün değildir. Şirketler bu finansman ihtiyaçlarını karşılamada alternatif bir yöntem olan finansal kiralama yöntemini seçerler. Böylelikle finansal kiralama sektörü ülke ekonomisi için önemi gün geçtikçe artmaktadır. Globelleşen dünya ile birlikte sermaye hareketleri uluslararası bir boyut kazanmıştır. Bu sebeple yatırımcılar dünya genelinde ortak bir finansal dil geliştirmeye ihtiyaç duymuştur. Bu doğrultuda Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu(IASB) tarafından geliştirilip yayımlanan IFRS, bir muhasebe standartları setidir. Uluslararası yayımlanan bu standartlar ülkelerin kendi ulusal muhasebe standartlarına uyumlaştırılarak kullanılmaya başlamıştır. Yayımlanan standartlardan biri de IFRS 16 ''International Financial Reporting Standard-Leases' dir. Ülkemizde Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu(KGK) tarafından uyumlaştırılarak yayımlanan TFRS 16“Türkiye Finansal Raporlama Standardı-Kiralamalar ”standardı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından yayımlanan“Finansal Kiralama, Faktöring ve Finansman Şirketlerinin Bilgi Sistemlerinin Yönetimine Ve Denetimine İlişkin Tebliğ”ile uygulama alanı bulmuştur. Çalışmamızda Vergi Usul Kanunu ve Türkiye Finansal Raporlama Standardı 16 kapsamında raporlama yapan iki farklı işletmenin finansal tabloları karşılaştırılarak, iki yöntem arasındaki farklılıklar ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In today's world, companies need to follow the developments and incorporate these developments in order to compete with other companies and increase their competitive power. However, it is not always possible for the company to meet the financing of these investments with its own resources. Companies choose the financial leasing method, which is an alternative method to meet these financing needs. Thus, the importance of the financial leasing sector is increasing day by day for the country's economy. With the globalizing world, capital movements have gained an international dimension. For this reason, investors needed to develop a common financial language around the world. In this direction, IFRS is a set of accounting standards developed and published by the International Accounting Standards Board (IASB). These internatioanly published standards have started to be used by harmonizing the national accounting standards of the countries. One of the published standards is IFRS 16 ''Turkish Financial Reporting Standard-Lease s'' standard published in harmony by the Public Oversight, Accounting and Auditing Standards Authiory in our country, together with the ''Communique on the Management and Audit of Information System of Fınancial Leasing, Factoring and Financing Companies''published by the Banking Regulatıon and Supervision Agency, has found application. Within the scope of this study, the financial statements of two different companies reporting under the Tax Procedure Law and TFRS 16 were compared and tried to reveal the differences between the two methods.