Okul yöneticilerinin yaratıcılıkları ve yönetim tarzları ilişkisinin incelenmesi
Examining the relationship between school administrators creativity and management styles
- Tez No: 465522
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. İRFAN ERDOĞAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Yönetim tarzları, yaratıcılık, yönetim, yönetici, Management styles, creativity, management, manager
 - Yıl: 2001
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: İstanbul Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu araştırma, resmi ve özel genel liselerde görev yapan okul yöneticilerinin yaratıcılıklarıyla yönetim tarzları arasındaki ilişkiyi saptamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evreni, 1999-2000 öğretim yılında, İstanbul İli'nde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bulunan ortaöğretim düzeyindeki okullarda çalışan okul yöneticileridir. Araştırmanın örneklemini oluşturan okul yöneticileri Bahçelievler, Bakırköy, Sarıyer, Şişli, Ümraniye ilçelerindeki okullardan seçilmiştir. Araştırmanın örneklemi 55'i kamu sektöründe, 55'i özel sektördeki liselerde görev yapmakta olan 110 okul yöneticisinden oluşmuştur. Araştırmanın verileri, kişisel bilgileri içeren anket(10 madde), Ne Kadar Yaratıcısınız testi(50 madde), Ergin Yönetici Tarzları Ölçeği(72 madde) aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmada kullanılan Ne Kadar Yaratıcısınız testinin geçerlik ve güvenirlik çalışması Eugene Raudsepp tarafından yapılmıştır. Çoban(1999) tarafından Türkçe'ye uyarlanmıştır. Ergin Yönetici Tarzları ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik çalışması Ergin(1998) tarafından yapılmıştır. Verilerin çözümlenmesi için yapılan istatistik işlemlerinde pearson korelasyon katsayısı ( r ), t testi ve varyans analizi( F ) teknikleri kullanılmıştır. Araştırmaya katılan okul yöneticilerinin %29.09'u kadın, %70.91'inin erkek olduğu, çoğunluğunun evli olduğu(%75), genellikle lisans mezunu olup(%79.82), ön lisans(%5.50) ve yüksek lisans(%16) eğitimi alanların daha az olduğu,yöneticilik eğitimi alanların(%79) çoğunlukta olduğu,en çok sosyal bilimler(%35) matematik(%21) ve yabancı dil(%21) branşından oldukları,çoğunluğunun 21 yıl ve daha fazla(%68) görev yaptıkları saptanmıştır. Okul yöneticilerinin yaratıcılıklarıyla katılımcı yönetim tarzları arasında ilişki varken, lider, bürokat, eğitim, diplomat, disiplinci, zorba, gözetmen, demokrat, sosyal ve koruyucu yönetim tarzlarıyla ilişki bulunamamıştır. Kadın okul yöneticilerinin yaratıcılıklarıyla yönetim tarzları arasında lider ve bürokat yönetim tarzı alt boyutları arasında ilişki bulunamamıştır Resmi ve özel okullarda çalışan okul yöneticilerinin en çok kullandıkları yönetim tarzı alt boyutu bürokat iken,en az kullandıkları yönetim tarzı alt boyut ise disiplincidir.
Özet (Çeviri)
This study has been comprised for the purpose of determining the relationship between the public and private highschool managers creativity and their styles of leadership. The population of this study is school managers working in the level of secondary teaching schools attached to the ministry of national education in İstanbul in the term of 1999-2000. The schools managers comprising the samples of this study has been choosen from the schools in Bakırköy Bahçelievler Sarıyer Şişli and Ümraniye districts. The samples of this study have been comprised within 110 school managers who are working in high schools. 55 of the managers are working in private schools and 55 of them are working in public schools. The datas of this study have been picked up by means of 'Inquiry of Individual Datas'(10 items) the test of 'How Creative Are You?'(50 items) and 'Ergin The Scale Of Leadership Styles'(72 items). The validity and realibility of the scale of leadership styles used in this study have been done by Demirali Y.Ergin and the test used in this study 'How Creative Are You?' has been created by Eugene Raudsepp. In this statistical analysis to analyse tha datas pearson correlation (r) the test of 't' and varians analysis (F) test have been used. In this study %29.09 of the school managers are female and %70 percent is male %94 is married and usually graduated from university(%87) but don't have postgrade degree. %16 have masters degree and the doctoral degree is none. %44 of them are managers %13 is manager assitant %78.12 have education on management %21.88 don't have such an education and the rate of those who come from social sciences is %35 %21 from mathematics and again %21 is from filology %18.07 of them have been working for 11-20 years and %81.93 is more than 21 years.