Turizm sektöründe sermaye yapısını etkileyen faktörler: Uluslararası bir analiz
Factor affecting capital structure in tourism sector: An international analysis
  1. Tez No: 465528
  2. Yazar: SEYFULLAH KILINÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİZAMETTİN BAYYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sermaye yapısı, Turizm sektörü, Dengeleme Teorisi, Finansal Hiyerarşi Teorisi, Panel veri analizi, Capital structure, the Tourism sector, Trade-Off theory, Packing Order theory, Panel data analysis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma, en çok turist çeken on ülkenin turizm sektöründe faaliyet gösteren ve ülkelerindeki borsaya kote olmuş firmaların sermaye yapılarını etkileyen faktörlerin belirlenmesinde, literatürde bu konuyla ilgili yapılan araştırmalar eşliğinde ortaya koymayı amaçlamıştır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde sermaye ve sermayeyi oluşturan unsurlar açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde sermaye yapısı teorileri hakkında genel bilgiler verilerek konuyla ilgili literatür taraması yapılmıştır. Üçüncü bölümde çalışmamın konusu olan turizm ve turizm sektörüne ait bilgiler özetlenmeye çalışılmıştır. Dördüncü bölümde ise, söz konusu firmalara ilişkin firma büyüklüğü, varlık yapısı, büyüme, karlılık, firma riski, GSYİH ve enflasyon faktörlerinin sermaye yapıları ile ilişkileri panel veri analizi yöntemiyle araştırılmıştır. Firmaların sermaye yapılarını etkileyen faktörlerden firma büyüklüğü ile sermaye yapısı arasında anlamlı ve pozitif ilişki varken beklenen enflasyon, büyüme, GSYİH ve firma riski arasında anlamlı ve negatif bir ilişki bulunmuştur. Varlık yapısı ve karlılık ile sermaye yapısı arasında anlamlı bir sonuca ulaşılamamıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the factors that affect the capital structures of the firms operating in tourism sector of the most visited countries by tourists within the context of related literature. The study consists of four chapters. In the first chapter, capital and the elements forming capital were tried to be explained. In the second part, general information about the theories of capital structure was given and the relevant literature was searched. In the third chapter, the information about the tourism and tourism sector, which is the main subject of this work, has been summarized. In the fourth chapter, the relation between capital structure and firm size, asset structure, growth, profitability, firm risk, GDP and inflation factors is investigated by panel data analysis method. While there is a significant and positive relationship between firm size and capital structure among factors affecting firms' capital structures, a significant and negative relationship is found between expected inflation, growth, GDP and firm risk. There is no meaningful result between asset structure & profitability and capital structure.