Obsesif Kompulsif Bozukluk tanısı almış bireylerde kendilik tasarımlarının erken dönem nesne ilişkileri bağlamında Rorschach Testi ile değerlendirilmesi
Evaluation of self representation in the contex of early object relationship in Obsessive Compulsive Disorder with Rorschach Test
- Tez No: 465533
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE ELİF YAVUZ SEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Obsesif Kompulsif Bozukluk, erken dönem nesne ilişkileri, kendilik tasarımı, Obsessive Compulsive Disorder, early object relationship, self representation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Yapılmış olan bu tez çalışmasında, Mental Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı'na (DSM-5) göre, Obsesif Kompulsif Bozukluk tanısı almış bireylerin, erken dönem nesne ilişkileri bağlamında kendilik tasarımlarının niteliğine ve dış dünyayı tasarımlayış biçimlerine ilişkin Psikanalitik Kuram açısından değerlendirme yapılması amaçlanmıştır. Bu bağlamda hastaların ruhsal durumları Rorschach Testi ile değerlendirilerek, Psikanalitik yönelimli yarı yapılandırılmış klinik görüşmelerden elde edilen söylemlerle beraber, tez kapsamında tartışılmış ve Obsesyonel Nevroz psikopatolojisi üzerinde söz konusu süreçlerin nasıl bir etkiye sahip oldukları araştırılmıştır. Tez kapsamında üzerinde çalışılmış olan grup, hastanelerin psikiyatri polikliniklerine yeni başvuru yapmış ve Obsesif Kompulsif Bozukluk tanısı almış veya önceden Obsesif Kompulsif Bozukluk tanısı ile psikiyatrik takibi yapılan 20 yetişkin hastadan oluşturulmuştur. Ayrıca Psikotik bir ruhsal örgütlenmesi olan hastalar bu çalışmanın örneklem grubu dışında tutulmuştur. Araştırmaya katılım sağlanması süreci ise gönüllülük esasına dayalı bir biçimde yürütülmüştür. Çalışmaya katılmayı kabul eden tüm bireylere öncelikle, Bilgi Onam Formu imzalatılmıştır. Araştırma kapsamında Kişisel Bilgi Formu, katılımcılardan sözlü olarak edinilen bilgiler doğrultusunda, araştırmacı tarafından doldurulmuştur. Çalışma grubunda yer alan hastalarla, Psikanalitik yönelimli yarı yapılandırlmış klinik görüşme yapılarak, hastaların hastalık öykülerini anlatış biçimleri, aile ilişkilerine dair söylemleri, görüşmeciyle kurdukları ilişkileri, anıları ve rüyaları sorgulanmıştır. Görüşme sonunda ise Rorschach Testi uygulanarak erken dönem nesne ilişkileri, bu bağlamda geliştirmiş oldukları kendilik tasarımları ve dış dünya tasarımları araştırılmıştır. Rorschach Testi sonucunda elde edilen veriler ile Psikanalitik yönelimli yarı yapılandırılmış klinik görüşmelerden elde edilen söylemler, hastaların erken dönem nesne ilişkileri, kendilik tasarımları ve dış dünya tasarımları Psikanalitik Kuram'a göre içerik analizi yapılarak değerlendirilmiştir. Buna göre bireylerin erken dönem deneyimlerine bağlı olarak oluşturdukları kendiliklerine ilişkin tasarımlarının, negatif içeriklerle dolu olduğu ve kırılgan bir yapıya sahip olduğu anlaşılmıştır. Bu noktada Obsesyonel Nevroz hastalarının olumsuz nitelikli kendilik tasarımlarının, odipal dönem sorunsalını ve yaşamda karşılaşabilecekleri diğer problematikleri nasıl çözüme ulaştırabilecekleri üzerinde belirleyici olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate psychoanalyticaly, the self representation with the collaboration of projective methods in Obsessive Compulsive Disorder which is commonly observed in Neurotic Structure. The fact that it is mostly seen in patients make us to consider the early relationship between mother and quality of this relationship. For this reason, the starting point of the study has been the early object relations of mother. The participants have been 7 male and 13 female total of 20 volunteer adult between the ages of 22 and 49. Following the psychoanalytic oriented interview and the Rorschach Test were given. The projective test results are evaluated according to the French School of projective methods and interpreted by the help of psychoanalytical theory. According to the results of this study, the threatening imago in the self representation is important in the context of early period of mother relationship. The responses related with early object relationship, show us the deficiency of mother's subsuming and containing function because of castrated and depressive mother. Due to deficiency of psychic regulation, it is considered to remain sadistic objects in the self representation and desire to get rescued and protected by external world.