İllegal sol örgütlerde kadının konumu
A position of women in illegal leftist organizations
- Tez No: 465534
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE KURTULUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Legal olmayan sosyalist örgütler, cinsiyet eşitsizliği, kadın militanlar, ahlak kültürü ve cinsellik, illegal leftist organizations, gender inequality, women militants, ethics culture and sexuality
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
1960'lı yıllarla birlikte başlayan öğrenci hareketlerinin legal olmayan sosyalist örgütlere evrilmesi, kadın ve erkek öğrencilerin bir arada mücadele edecekleri yeni bir alan doğurdu. Kadını siyasetten uzak tutan ataerkil yapının aksine, Marksist-Leninist ideoloji temelli bu legal olmayan sosyalist yapılarda, yazılı ya da sözlü olmak kaydıyla cinsiyet eşitliğinin korunması idealler arasındaydı. Ancak örgütlere katılım açısından bakıldığında, erkek çoğunluğunun azımsanamayacak ölçüde olması, bunun doğal sonucu olarak da hiyerarşik yapıda erkek egemenliğinin gözle görülür hale gelmesi, örgütlere katılım sağlayan kadınların karşısına zorlayıcı bir unsur olarak çıktı. Devlet sistemine karşı mücadele yürüten kadın militanlar, aynı zamanda örgüt içerisindeki ataerkil yapıya karşı da mücadele etmek zorunda kaldı. Gerek görevlendirme gerek karar mekanizmalarında, kadın, toplumda olduğu gibi örgütlerde de yine ikinci sınıf varlık olarak görüldü. Fiziksel gücün ön plana çıktığı bu tür yapılanmalarda, kadınlar, önceleri örgütlerde, yalnızca destekleyici unsur olarak görülürken, daha sonraki yıllarda aktif savaşçı olarak da görev aldı.
Özet (Çeviri)
By the 1960's, student movements evolving into leftist organizations, gave birth to a new area which male and female students will struggle together. Rather than the patriarchal structure which kept women away from the politics, in these illegal organizations which based on Marxist-Leninist ideology, protecting gender equality was an ideal, under written and verbal conditions. However, considering the participation to the organizations, the significant amount of male majority and as a result male dominance in hierarchic structure, became a compelling factor against women. Women militants struggling against state system, also had to struggle against patriarchal structure in their organizations. Women were treated as an inferior species in this organizations either in assignment and in decision mechanisms, as in society. At first, as a women they were only seen as an assistive force in this kind of structures which physical force comes into prominence; following years they served as an active fighter.